Аудит ПДВ: методологічно-організаційні аспекти та практичні імплікації - Назаренко, Інна Миколаївна; Назаренко, Олександр Володимирович; Шевчун, Тетяна Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Наукова праця присвячена питанням дослідження особливості аудиту ПДВ, оскільки даний податок є одним із ключових джерел формування дохідної частини державного бюджету, що зумовлює підвищену увагу до достовірності обліку та своєчасності розрахунків. Метою статті є комплексне наукове обґрунтування теоретико-методологічних засад та організаційних підходів до здійснення аудиту податку на додану вартість, а також визначення напрямів удосконалення аудиторських процедур з урахуванням сучасних умов функціонування економіки, трансформації податкового середовища. Проведення наукового дослідження передбачало використання сукупності наукових методів: методи аналізу та синтезу застосовано для дослідження теоретико-методологічних засад аудиту ПДВ, критичного опрацювання наукових праць вітчизняних і зарубіжних учених, а також деталізації структурних елементів механізму функціонування податку на додану вартість із подальшим узагальненням отриманих результатів у цілісну концептуальну систему аудиту ПДВ; методи індукції та дедукції використано при формуванні логіки дослідження; метод порівняння застосовано для оцінювання динаміки розміру і частки ПДВ у структурі доходів зведеного бюджету України за 2014 - 2025 рр.; контент-аналіз забезпечив систематизоване опрацювання законодавчо-нормативних документів, наукових публікацій та аналітичних матеріалів щодо правового регулювання, методики адміністрування й практики аудиту ПДВ; системний підхід використано як базовий методологічний інструмент для комплексної ідентифікації сутності ПДВ, характеристики його механізму адміністрування; метод узагальнення використано для формування висновків дослідження, систематизації результатів аналізу, обґрунтування напрямів аудиту ПДВ та ідентифікації інструментів мінімізації ПДВ-ризиків в умовах застосування ризик-орієнтованого підходу в аудиті. Авторами узагальнено напрями аудиту ПДВ; побудовано концептуальну модель оцінки та систематизації ПДВ-ризиків, ідентифіковано інструменти їх мінімізації в умовах застосування ризик-орієнтованого підходу в аудиті; деталізовано особливості використання аудиторських процедур; охарактеризовано специфіку використання цифрових технологій у процесі аудиту операцій з ПДВ. Результати дослідження засвідчили, що системний підхід до проведення аудиту ПДВ забезпечує достовірність фінансової інформації та сприяє мінімізації податкових ризиків суб’єкта господарювання.