Формування системи HR-менеджменту в сучасному бізнес-середовищі - Червона, Ольга Юріївна; Мецкан, Марія-Тереза (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розроблення науково-методичних засад формування цілісної та адаптивної системи HR-менеджменту підприємства з урахуванням сучасних умов господарювання в Україні, що характеризуються воєнними викликами, нестабільністю зовнішнього середовища, структурною перебудовою економіки, зростанням міграційних процесів, дефіцитом кваліфікованих кадрів. Особливу увагу приділено необхідності інтеграції стратегічних і операційних підходів до управління людськими ресурсами, що дозволяє забезпечити гнучкість, стійкість та інноваційність підприємств у довгостроковій перспективі. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема методи системного аналізу для виявлення взаємозв’язків між елементами HR-системи, узагальнення та синтезу наукових підходів для формування теоретичної бази, структурно-функціонального моделювання для побудови ефективної архітектури HR-процесів, компаративного аналізу зарубіжного та вітчизняного досвіду управління персоналом. Результати. Визначено сутність, принципи та структурні компоненти системи HR-менеджменту як інтегрованого механізму управління людським капіталом; систематизовано ключові підсистеми управління персоналом, серед яких стратегічне планування потреб у персоналі, формування бренду роботодавця (employerbranding), ефективні процедури рекрутингу й адаптації працівників, KPI-менеджмент, грейдування посад, системи навчання та розвитку персоналу, цифровізація HR-процесів, формування та підтримка організаційної культури. Доведено, що впровадження сучасних цифрових HRIS-систем статистично значуще підвищує рівень HR-ефективності підприємства, сприяє оптимізації витрат, підвищенню продуктивності праці та якості управлінських рішень. Висновки. Ефективна система HR-менеджменту має базуватися на поєднанні стратегічної орієнтації, людиноцентричного підходу, інноваційних цифрових інструментів і аналітичної підтримки прийняття рішень, що забезпечує організаційну стійкість, адаптивність і довгострокову конкурентоспроможність підприємств в умовах трансформаційних та кризових викликів сучасної економіки України.