Стратегічна конкурентоспроможність та цифровізація інноваційного розвитку підприємств в умовах непередбачуваних змін ринку - Котвицька, Наталія Миколаївна; Сидоренко, Юрій Васильович; Нємчиков, Юрій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні засади та практичні механізми формування стратегічної конкурентоспроможності підприємств в умовах непередбачуваних змін ринкового середовища, що характеризується ознаками VUCA (мінливість, невизначеність, складність, неоднозначність) та BANI (крихкість, тривожність, нелінійність, незрозумілість). Обґрунтовано, що цифровізація інноваційного розвитку є базовим стратегічним механізмом, який забезпечує організаційну стійкість та здатність підприємств генерувати та утримувати конкурентні переваги в турбулентному середовищі. На основі критичного аналізу концепцій ресурсної теорії, динамічних здатностей, стратегічної гнучкості та теорії інноваційних екосистем визначено ключові детермінанти конкурентоспроможності в умовах цифрової економіки. Встановлено, що традиційні підходи до стратегічного планування виявляються недостатніми в умовах BANI-середовища, а адаптивні та антикрихкі організаційні моделі набувають пріоритетного значення. Систематизовано комплекс цифрових інструментів інноваційного розвитку підприємств — від штучного інтелекту та Big Data до технологій Industry 4.0 та blockchain — із визначенням їх функціонального призначення та кількісного впливу на конкурентоспроможність. Розроблено чотирирівневу модель стратегічної стійкості підприємства, що відображає еволюцію від вразливого до антикрихкого стану залежно від рівня цифрової зрілості та інноваційної активності. Запропоновано комплексну систему ключових показників ефективності (KPI) для моніторингу стратегічної конкурентоспроможності та інноваційного розвитку, що охоплює шість груп вимірювань: інноваційну активність, цифрову зрілість, швидкість реакції, конкурентну позицію, фінансову ефективність інновацій та організаційну стійкість. Сформульовано методичні рекомендації щодо інтеграції цифрових стратегій у систему стратегічного управління підприємством з урахуванням галузевої специфіки та рівня готовності організації до трансформації. Доведено, що синтез стратегічного мислення та цифрових компетенцій є необхідною умовою досягнення довгострокової конкурентоспроможності в умовах непередбачуваних ринкових змін.