Емоційна мотивація: як лідери можуть створювати продуктивне середовище - Медведєва, Аліна Вікторівна; Тодорюк, Сергій Іванович; Кобеля, Зоряна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розкрито поняття та особливості формування емоційної мотивації в управлінні персоналом, акцентуючи на її впливі на залученість, ефективність і задоволення працівників, створенні соціально-психологічного клімату у колективі, виділено складові емоційного інтелекту. Актуальність дослідження. У сучасному управлінському середовищі мотивація працівників є одним із найважливіших чинників, що впливають на ефективність діяльності організацій. Коли йдеться про мотивацію, більшість людей одразу згадують про фінансові стимули чи матеріальні бонуси, однак не менш важливим є емоційний аспект мотивації. Емоційна мотивація – це вплив емоційних факторів на поведінку співробітників, їх залученість та бажання працювати на результат. Це не лише стимулювання працівників до виконання конкретних завдань, але й створення позитивного емоційного клімату в організації, що сприяє підвищенню загальної продуктивності та задоволеності від роботи. Проаналізовано ряд факторів, що обумовлюють емоційну мотивацію у колективі. Також визначено, що основними умовами, необхідними для формування атмосфери довіри серед співробітників є: налагоджена комунікація, організовані потоки інформації, упорядкована система самоуправління, спільність цілей та мотивація можливостей для їх досягнення. У статті підкреслено роль емоційного інтелекту лідера в управлінні емоціями команди, що сприяє побудові довірчих стосунків та зміцненню корпоративної культури. Розглянуто класичні теорії мотивації, які пояснюють різні рівні потреб, що впливають на мотивацію. Висновки. Запропоновано практичні інструменти для лідерів, зокрема створення емоційно підтримуючого середовища, визнання досягнень працівників, розвиток кар’єрних можливостей та організацію командних заходів. Автори наголошують, що ефективна емоційна мотивація не лише підвищує продуктивність, але й зміцнює лояльність та знижує рівень плинності кадрів, що робить її цінним елементом стратегії управління в сучасному бізнесі.