Фінансово-кредитні засади розвитку підприємств в умовах відбудови України - Котвицька, Наталія Миколаївна; Гарас, Костянтин Мануілович; Терновий, Сергій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні, методологічні та прикладні аспекти фінансово-кредитного забезпечення розвитку підприємств в умовах відбудови економіки України. Обґрунтовано, що повноцінне відновлення підприємницького сектору потребує комплексної архітектури фінансово-кредитної підтримки, що поєднує міжнародну грантову допомогу, державні програми субсидованого кредитування, ресурси міжнародних фінансових організацій, комерційне банківське кредитування та альтернативні джерела фінансування. Встановлено, що унаслідок повномасштабного вторгнення підприємства зіткнулися з безпрецедентним комплексом фінансових бар’єрів: дефіцитом власного капіталу та застави внаслідок знищення активів, аномально високою вартістю кредитних ресурсів, воєнними ризиками, що обмежують апетит кредиторів, розривністю фінансової інфраструктури у постраждалих регіонах та гострою інформаційною асиметрією між підприємствами та кредиторами. Запропоновано авторську класифікацію джерел фінансування підприємств у відновлювальному контексті за п’ятьма групами з детальним аналізом умов доступу та цільових груп підприємств. Проведено порівняльний аналіз семи кредитних інструментів, що застосовуються або можуть бути застосовані для фінансування відновлення — від програми «5-7-9%» та кредитів ЄБРР до мікрокредитування та гарантійних фондів — з оцінкою ставок, термінів, переваг і обмежень кожного. Систематизовано п’ять ключових фінансових бар’єрів розвитку підприємств та відповідні інструменти їх подолання з урахуванням специфіки воєнного та повоєнного середовища. Розроблено комплексну систему KPI для моніторингу ефективності фінансово-кредитного забезпечення відбудови підприємницького сектору, що охоплює шість груп вимірювань: доступність фінансування, ефективність держпрограм, залучення іноземного фінансування, відновлення підприємств, зайнятість та соціальний ефект, фінансова стійкість банківської системи. Сформульовано методичні рекомендації щодо вдосконалення фінансово-кредитної політики держави в інтересах прискорення відновлення підприємницького сектору у контексті євроінтеграції.