Екологічний аудит як інструмент забезпечення сталого розвитку підприємства у системі обліково-аналітичного управління - Панасюк, Валентина Миколаївна; Счастний, Валерій Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Діяльність підприємств сьогодні оцінюється не лише за фінансовими показниками, але й з огляду на екологічні наслідки господарювання та раціональність використання природних ресурсів. Така зміна підходів до оцінювання ефективності бізнесу зумовлює необхідність удосконалення інструментів контролю та управління екологічними аспектами діяльності. Одним із таких інструментів виступає екологічний аудит, який дозволяє отримувати системне уявлення про рівень екологічної відповідальності підприємства та ефективність природоохоронних заходів. Метою дослідження є визначення ролі екологічного аудиту у формуванні інформаційної бази для управління сталим розвитком підприємства та з’ясування значення обліково-аналітичних даних у процесі екологічного контролю. Для досягнення поставленої задачі використано узагальнення наукових джерел і методи аналізу, порівняльний підхід до оцінювання існуючих практик екологічного аудиту, а також логічне узагальнення результатів дослідження. У роботі розглянуто взаємозв’язок між системою бухгалтерського обліку, екологічним аудитом і процесом прийняття управлінських рішень на підприємстві. Обґрунтовано, що інформація про екологічні витрати та результати природоохоронної діяльності може бути важливою основою для оцінювання ефективності екологічної політики підприємства. Застосування результатів екологічного аудиту дозволяє більш об’єктивно визначити екологічні ризики та сформувати напрями вдосконалення управління природними ресурсами. Отримані результати свідчать, що інтеграція екологічного аудиту в систему управління підприємством сприяє підвищенню прозорості господарської діяльності та формуванню довгострокової стратегії розвитку, орієнтованої на принципи сталості. Подальші дослідження будуть спрямовані на вдосконалення методичних підходів до організації екологічного аудиту та використання цифрових технологій у процесі екологічного контролю.