Бухгатерський облiк в управлінні ризиками підприємства - Ткаль, Ярміла Сергіївна; Бричко, Аліна Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Ефективне управління фінансовими ризиками має вирішальне значення для довгострокового успіху будь-якого підприємства, оскільки саме фінансові ризики безпосередньо впливають на стабільність грошових потоків, рівень платоспроможності, інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність суб’єкта господарювання. В умовах глобалізації економіки, посилення конкуренції, нестабільності фінансових ринків і зростання регуляторних вимог значення системного підходу до управління ризиками істотно підвищується. У цьому контексті бухгалтерський облік відіграє ключову роль у формуванні інформаційної бази для прийняття управлінських рішень, оскільки забезпечує своєчасне відображення господарських операцій, фінансових результатів і змін у структурі активів та зобов’язань підприємства. Бухгалтерський облік є не лише інструментом фіксації фактів господарської діяльності, а й важливим елементом системи управління, що дозволяє ідентифікувати потенційні джерела фінансових ризиків, оцінювати їхній вплив та здійснювати моніторинг ризикових операцій. У цьому дослідженні показано проблему обліку в управлінні ризиками підприємства, яка полягає у недостатній інтеграції облікових процедур у процес ризик-менеджменту та обмеженому використанні аналітичних можливостей бухгалтерської інформації. Дослідження відображає важливість бухгалтерського обліку у виявленні та оцінці фінансових ризиків, пов’язаних із ліквідністю, платоспроможністю, кредитоспроможністю, інвестиційною діяльністю та фінансовими результатами підприємства. У цьому дослідженні обговорюються різні типи ризиків, з якими стикаються підприємства, зокрема ризики, пов’язані з коливанням валютних курсів, змінами відсоткових ставок, інфляційними процесами, неплатоспроможністю контрагентів, а також внутрішні ризики, що виникають унаслідок помилок обліку, недоліків системи внутрішнього контролю та недосконалості облікової політики. Досліджується проблема бухгалтерського обліку в управлінні ризиками підприємства з позиції необхідності підвищення прозорості фінансової звітності та адаптації облікових методів до умов невизначеності. Метою дослідження є надання всебічного огляду ролі бухгалтерського обліку в управлінні ризиками підприємства та обґрунтування його значення як інструменту інформаційного забезпечення ризик-менеджменту. Завдання дослідження полягають у тому, щоб допомогти підприємствам краще зрозуміти функції бухгалтерського обліку в процесі управління ризиками та надати рекомендації щодо найкращих практик обліку фінансових ризиків, зокрема в частині формування резервів, відображення ризикових операцій у звітності та використання аналітичних показників для оцінки фінансової стійкості. Методи, використані в статті, включають огляд наукової літератури та аналіз поточної практики бухгалтерського обліку, що дозволяє узагальнити теоретичні підходи до управління фінансовими ризиками та виявити проблемні аспекти їх облікового забезпечення. Результати аналізу підкреслюють важливість звітності про ризики та необхідність уніфікації облікових практик на підприємствах з метою забезпечення порівнянності та достовірності фінансової інформації. Обґрунтовується доцільність удосконалення облікової політики підприємств з урахуванням принципів ризик-орієнтованого підходу до управління фінансами. Практичне значення статті полягає в тому, що вона робить внесок у розвиток практик обліку фінансових ризиків та сприяє підвищенню якості управлінських рішень. Надаючи всебічний огляд бухгалтерського обліку в управлінні ризиками підприємства, дослідження пропонує практичні рекомендації для підприємств, які прагнуть вдосконалити свою практику управління ризиками, підвищити фінансову стійкість та забезпечити прозорість фінансової звітності в умовах невизначеності та динамічних змін зовнішнього середовища.