Інтеграція цифрових інструментів у формування адаптивних маркетингових стратегій підприємств в умовах нестабільності - Котвицький, Антон Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні засади та практичні аспекти інтеграції цифрових інструментів у процес формування адаптивних маркетингових стратегій підприємств в умовах економічної та ринкової нестабільності. Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, посиленням конкурентного тиску та волатильністю зовнішнього середовища, що вимагає від підприємств здатності швидко адаптувати стратегічні маркетингові рішення. Встановлено, що традиційні підходи до розробки маркетингових стратегій втрачають ефективність в умовах непередбачуваних змін, тоді як цифровізація відкриває нові можливості для гнучкого та оперативного реагування на ринкові сигнали. У роботі систематизовано ключові цифрові інструменти, що використовуються у маркетинговому стратегуванні: системи управління відносинами з клієнтами (CRM), платформи автоматизації маркетингу, аналітика великих даних (Big Data Analytics), інструменти штучного інтелекту та машинного навчання, соціальні медіа та платформи контент-маркетингу, системи прогнозної аналітики. Обґрунтовано концептуальну модель інтеграції цифрових інструментів у стратегічний маркетинговий процес, що включає чотири взаємопов’язані блоки: збір та обробка даних, аналіз і прогнозування, розробка адаптивної стратегії, моніторинг та коригування. Проведено порівняльний аналіз ефективності традиційного та цифрово-інтегрованого підходів до формування маркетингових стратегій за ключовими показниками. Проаналізовано наукові джерела щодо впливу впровадження цифрових інструментів на швидкість адаптації маркетингових стратегій, точність прогнозування попиту та рівень задоволеності споживачів. Визначено основні перешкоди на шляху до цифровізації маркетингової діяльності підприємств та запропоновано практичні рекомендації щодо їх подолання. Результати дослідження свідчать, що комплексна інтеграція цифрових інструментів у маркетингове стратегування сприяє підвищенню адаптивності маркетингових рішень, покращенню якості прогнозування попиту та зміцненню конкурентних позицій підприємств в умовах нестабільності. Практична значущість статті полягає у розробці методичних рекомендацій щодо послідовності впровадження цифрових інструментів залежно від масштабу підприємства та галузевої специфіки.