Електронний документообіг в міжнародній логістиці та його інтеграція в облікову систему підприємства - Починок, Наталія Володимирівна; Люба, Андрій Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є аналіз сучасного стану електронного документообігу в міжнародній логістиці та визначення напрямів його удосконалення в умовах цифрової трансформації економіки з урахуванням потреб бухгалтерського обліку і оподаткування. У статті розглянуто нормативно-правові основи функціонування електронних документів в Україні, включаючи законодавство щодо електронних довірчих послуг, та оцінено рівень адаптації національної системи електронного документообігу до міжнародних стандартів. Особлива увага приділяється використанню технологій blockchain, e-CMR та e-Invoice як інструментів підвищення прозорості, достовірності та ефективності логістичних процесів, а також забезпечення точності і своєчасності бухгалтерського обліку і податкового контролю. Методологічну основу становлять системний підхід до моделювання бізнес-процесів, аналіз нормативних актів, порівняльний аналіз міжнародних стандартів та узагальнення практичних кейсів інтеграції цифрових платформ. Результати дослідження показують, що, незважаючи на позитивні зміни у розвитку електронного документообігу для внутрішніх перевезень, рівень його інтеграції у міжнародні ланцюги постачання залишається недостатнім. Виявлено ключові проблеми: фрагментарність нормативно-правового регулювання, низька сумісність електронних документів із міжнародними платформами, обмежене використання електронних транспортних документів та відсутність правового статусу для електронного коносаменту і смарт-контрактів. Впровадження міжнародних стандартів UN/CEFACT та ISO, а також уніфікація форматів електронних документів (e-Invoice, e-CMR, сертифікати походження) сприяють підвищенню стандартизації, автоматизації облікових процесів і контролю руху товарів та фінансових потоків. Практичний аналіз показує, що інтеграція ERP, SCM, бухгалтерських і митних систем через API та Web-сервіси забезпечує безперервність інформаційних потоків, централізований контроль, оперативність обробки даних та аналітичну прозорість логістичних і облікових процесів. Використання blockchain дозволяє гарантувати незмінність записів, підвищити довіру до даних та автоматизувати контрольні процедури. Дослідження доводить, що комплексне впровадження електронного документообігу, стандартизованих цифрових документів і блокчейн-рішень є ключовим для підвищення ефективності міжнародної логістики та забезпечення належного бухгалтерського і податкового контролю.