Управління бізнес-процесами МСП на основі data-driven підходів - Рачинська, Галина Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Для малих та середніх підприємств, які діють в умовах обмежених ресурсів і значної невизначеності, запровадження data-driven підходів забезпечує можливості для зростання ефективності бізнес-процесів. У цьому контексті вивчення механізмів інтеграції аналітики даних в управління МСП набуває особливої наукової та практичної важливості. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка науково-практичних підходів до управління бізнес-процесами малих і середніх підприємств на основі data-driven концепції в умовах цифрової трансформації економіки. Методи. У роботі використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, що забезпечують комплексний аналіз проблематики. Зокрема, застосовано методи теоретичного узагальнення та систематизації — для розкриття сутності управління бізнес-процесами та data-driven підходів. Методи аналізу і синтезу, а також порівняльний аналіз використано для зіставлення традиційних і data-driven моделей управління, а графічний метод — для візуалізації отриманих результатів і побудови концептуальної моделі. Результати. Розглянуто теоретичні засади управління бізнес-процесами малих та середніх підприємств. У праці системно висвітлено зміст і основні принципи data-driven підходу у веденні бізнесом. Виділено головні джерела інформації, а також апаратуру їх збору й опрацювання, що найчастіше застосовується у практиці малих та середніх фірм. Проаналізовано особливості впровадження аналізу даних у бізнес-процеси організацій та окреслено риси його інтеграції в управлінські ухвали. Зроблено зіставлення класичних підходів до управління з моделями, сфокусованими на даних, з наголосом на їхні сильні сторони та недоліки. Проведено визначення ефективності використання data-driven рішень у роботі МСП завдяки системі основних показників результативності (KPI). Спираючись на встановлені наслідки, запропоновано концептуальну схему управління бізнес-процесами малих та середніх підприємств, що базується на залученні даних. Висновки. У висновках зазначено, що впровадження data-driven підходів в управління бізнес-процесами малих і середніх підприємств сприяє підвищенню ефективності їх діяльності.