Маркетингова логістика як сучасна концепція управління підприємством - Поліщук, Ірина Ігорівна; Довгань, Юрій Васильович; Якушевська, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена висвітленню результатів дослідження сутності маркетингової логістики підприємства. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад маркетингової логістики як сучасної інтегративної концепції управління підприємством на основі систематизації та критичного аналізу наукових підходів вітчизняних і зарубіжних учених до визначення її сутності. Дослідження ґрунтується на методах системного аналізу, порівняльного та критичного аналізу наукових джерел, синтезу та узагальнення теоретичних підходів до визначення сутності маркетингової логістики. Інформаційною базою слугували праці провідних українських і закордонних учених у сфері маркетингу, логістики та стратегічного управління підприємством. Результати. Встановлено, що маркетингова логістика є інтегративною управлінською концепцією, яка синтезує маркетинговий та логістичний підходи до управління підприємством, забезпечуючи одночасну реалізацію зовнішнього (орієнтації на ринок і споживача) та внутрішнього векторів (раціональної організації логістичних процесів). Сформульовано авторське визначення маркетингової логістики як системи управління підприємством, що забезпечує узгоджену взаємодію маркетингових і логістичних процесів з метою задоволення потреб споживачів та досягнення стійких конкурентних переваг. Висновки. Обґрунтовано, що ефективна інтеграція маркетингу і логістики породжує синергетичний ефект, який виявляється у підвищенні рівня задоволеності споживачів та зміцненні конкурентних позицій підприємства. Практичне впровадження концепції маркетингової логістики сприятиме оптимізації витрат, підвищенню якості обслуговування споживачів та зміцненню конкурентоспроможності українських підприємств. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення практичного інструментарію впровадження маркетингової логістики на підприємствах різних галузей з урахуванням специфіки їх діяльності та умов цифрової трансформації.