Класичні методи сегментування ринку: класифікація та стислий огляд - Зозульов, Олександр Вікторович; Царьова, Тетяна Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті проведено аналіз класичних методів сегментування ринку в умовах трансформації бізнес-середовища. Встановлено, що попри суттєві зміни у способах збору та обробки даних про споживачів, класичні підходи до сегментування зберігають свою актуальність завдяки концептуальній визначеності, універсальності та придатності до стратегічного планування, особливо на B2B-ринках. У роботі узагальнено та систематизовано основні групи методів сегментування, зокрема традиційні евристичні підходи (географічне, демографічне, психографічне, поведінкове та сегментування за вигодами), аналітичні статистичні методи (кластерний аналіз, апріорне сегментування, conjoint-аналіз, компонентний аналіз, картографування сприйняття), а також сучасні розширення класичних підходів (ABM, ICP, JTBD, RFM-аналіз, геодемографічні моделі). Доведено, що традиційні методи сегментування забезпечують простоту застосування та інтерпретації, проте характеризуються високим рівнем евристичності та суб’єктивності. Водночас аналітичні методи дозволяють виявляти приховані закономірності у великих масивах даних і формувати більш об’єктивні сегменти, однак потребують складного математичного апарату та якісних даних. Особливу увагу приділено інтеграції класичних підходів із сучасними концепціями, зокрема взаємозв’язку JTBD, ICP та ABM як послідовних етапів формування ефективної сегментаційної стратегії. Обґрунтовано, що сучасний розвиток маркетингу передбачає комбінування евристичних і аналітичних підходів, що дозволяє підвищити точність таргетування та ефективність маркетингових рішень. Практичне значення отриманих результатів полягає у формуванні цілісного уявлення про інструментарій сегментування ринку та можливості його адаптації до умов цифрової економіки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з інтеграцією методів сегментування з технологіями штучного інтелекту та агентними системами прийняття рішень.