Управління продуктивністю розподілених команд ІТ-компаній на основі Agile-підходів - Олійченко, Ігор Михайлович; Дітковська, Марина Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Цифрова трансформація економіки, розвиток хмарних технологій та глобалізація ринку інформаційних послуг зумовили суттєві зміни у моделях організації праці в ІТ-компаніях. Однією з ключових тенденцій останнього десятиліття стало поширення розподілених команд, учасники яких взаємодіють у цифровому середовищі та виконують спільні завдання незалежно від географічного розташування. Такий формат організації роботи набув особливої актуальності у період глобальних криз і пандемій, коли дистанційна робота стала важливою умовою забезпечення безперервності діяльності підприємств. Водночас він створює потребу у постійному вдосконаленні організаційних процесів та навчанні членів команди для адаптації до нових технологій і форматів роботи. Функціонування розподілених команд створює нові можливості для ІТ-компаній, зокрема розширення доступу до міжнародного ринку праці, підвищення гнучкості управління проєктами та оптимізацію витрат. Разом із тим, така модель організації праці породжує низку управлінських викликів, пов’язаних із координацією діяльності працівників, підтриманням ефективної комунікації, формуванням командної взаємодії та забезпеченням високого рівня продуктивності праці. У статті досліджено особливості управління продуктивністю розподілених команд ІТ-компаній та обґрунтовано можливості використання гнучких методологій управління проєктами, зокрема Agile-підходів, для підвищення ефективності їхньої діяльності. Проаналізовано основні фактори, що впливають на продуктивність команд розробників програмного забезпечення, а також визначено роль цифрових інструментів комунікації та управління проєктами у забезпеченні ефективної взаємодії між учасниками команди. Результати дослідження свідчать, що застосування Agile-методологій, таких як Scrum і Kanban, сприяє підвищенню прозорості робочих процесів, оптимізації розподілу завдань між членами команди та скороченню часу розроблення програмних продуктів. Визначено, що інтеграція Agile-інструментів у систему управління діяльністю розподілених ІТ-команд дозволяє підвищити продуктивність праці, покращити якість програмного забезпечення та забезпечити більш ефективне використання людського капіталу.