Регресійна модель впливу цифрової трансформації на продуктивність праці в IT-компаніях - Яремик, Мирослав Іванович; Тарасенко, Ірина Вікторівна; Огірко, Ольга Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета дослідження – розробка й емпірична верифікація моделі для кількісного оцінювання впливу цифрової трансформації на продуктивність праці персоналу IT-компаній. Методи. Дослідження виконано на основі даних українських IT-компаній за 2022–2024 рр. Для збору первинної інформації застосовано експертний метод. Економетричне моделювання виконано із застосуванням методу найменших квадратів, кореляційного й регресійного аналізу з використанням пакета аналізу даних MS Excel. Оцінювання якості побудованої моделі здійснено на основі показників множинного коефіцієнта кореляції, коефіцієнта детермінації, F-критерію Фішера і t-статистики Стьюдента. Результати. Ідентифіковано основні чинники цифрової трансформації, які найбільше впливають на продуктивність праці в IT-секторі,зокрема індекс автоматизації бізнес-процесів, рівень використання хмарних сервісів, інтенсивність упровадження інструментів штучного інтелекту й індекс цифрової кваліфікації персоналу. Кореляційний аналіз підтвердив наявність надзвичайно тісного зв’язку між продуктивністю праці й кожним із досліджуваних чинників (коефіцієнти кореляції перевищують 0,98). Модель має високі статистичні характеристики (R² = 1), проте виявлено мультиколінеарність, що свідчить про синергетичний ефект цифровізації. Найстійкіший вплив має використання хмарних сервісів: зростання цього показника на 0,1 підвищує продуктивність на 850 тис. грн на особу. Висновки. Показано, що цифрова трансформація – основний драйвер продуктивності в IT-сфері, яка потребує комплексного підходу з урахуванням інфраструктурно-технологічних, організаційно-управлінських і компетентнісних чинників. Запропоновану регресійну модель може бути використано як інструмент для обґрунтування управлінських рішень щодо пріоритетних напрямів інвестицій у цифрові технології. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розширення емпіричної бази, застосування альтернативних методів моделювання, а також вивчення нелінійних ефектів і специфіки впливу цифрової трансформації на продуктивність праці в компаніях різного масштабу й спеціалізації.