Трансформація механізмів залучення капіталу через інструменти корпоративної токенізації активів - Дзюбенко, Любов Миколаївна; Кондратюк, Ірина Сергіївна; Семенець, Іван Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена трансформацією фінансових ринків під впливом цифровізації та необхідністю пошуку ефективних механізмів залучення капіталу в умовах зростання конкуренції за інвестиційні ресурси. Обмежена ліквідність традиційних активів, висока вартість посередництва та бар’єри доступу до фінансування актуалізують використання інструментів корпоративної токенізації як альтернативної моделі мобілізації капіталу. Метою статті визначено обґрунтування теоретичних засад і розроблення прикладних підходів до трансформації механізмів залучення капіталу на основі використання інструментів корпоративної токенізації активів. Методи. У дослідженні використано методи системного аналізу, узагальнення та систематизації наукових підходів, порівняльного аналізу традиційних і цифрових фінансових інструментів, а також аналітичні методи для оцінювання впливу токенізації на параметри ринку капіталу. Результати. Досліджено економічну сутність корпоративної токенізації активів та встановлено її роль у формуванні цифрової інфраструктури ринку капіталу. Виявлено трансформацію механізмів залучення капіталу у напрямі децентралізації, автоматизації та зниження трансакційних витрат. Доведено, що токенізація забезпечує підвищення ліквідності активів, розширення доступу до інвестиційних ресурсів і оптимізацію вартості капіталу. Ідентифіковано ключові проблеми впровадження, зокрема правову невизначеність, інституційні обмеження, технологічні ризики та недостатню розвиненість вторинного ринку. Висновки. Доведено, що корпоративна токенізація активів є ефективним інструментом трансформації механізмів залучення капіталу, який забезпечує підвищення гнучкості фінансування, зниження витрат і розширення інвестиційних можливостей підприємств. Встановлено, що її ефективне впровадження потребує узгодженого розвитку нормативного, інституційного та технологічного середовища. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних моделей оцінювання ефективності токенізації, аналізом її впливу на фінансову стійкість підприємств, удосконаленням методів оцінки ризиків цифрових активів та дослідженням інтеграції токенізованих інструментів у глобальні фінансові ринки.