Трансформація інструментарію бізнес-аналітики в системі ефективності менеджменту маркетингової діяльності підприємства-імпортера - Головань, Ольга Олексіївна; Олійник , Олександр Миколайович; Сухарева, Катерина Володимирівна; Маказан, Євгенія Василівна; Бікулов, Дамір Тагірович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою даного дослідження є визначення напрямків підвищення ефективності маркетингової діяльності підприємства-імпортера алкогольної продукції на основі дослідження поведінки українських споживачів. Завданнями дослідження було виявлення особливостей споживчого попиту алкогольних напоїв під час війни; визначення зовнішніх та внутрішніх факторів, що сприяють розширенню мережі магазинів «Вина Світу»; проведення опитування серед споживачів алкоголю з метою визначення уподобань та особливостей їх поведінки під час здійснення покупки; пропозиція шляхів підвищення ефективності маркетингової діяльності компанії-імпортера алкогольних напоїв. У статті використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, серед яких слід виокремити опитування, проведене за допомогою сервісу Google Forms, серед клієнтів мережі фірмових магазинів «Вина Світу». Результати дослідження, проведеного в роботі виявили, що найбільшим попитом у респондентів користуються пиво та вино; клієнти мережі орієнтовані переважно на імпортний алкоголь; більшість споживачів алкоголю не є лояльними до певних торгівельних марок; у більшості випадків рішення щодо вибору конкретної позиції алкоголю приймається клієнтами безпосередньо у торговельному залі; основними методами заохочення покупки алкогольних напоїв є знижки з ціни, рекомендації продавця-консультанта та відомий бренд. Майже 80% респондентів купують алкогольні напої як подарунок, більше 70% клієнтів разом з алкоголем купують супутні гастрономічні товари. Враховуючи результати опитування клієнтів мережі магазинів «Вина Світу», було запропоновано шляхи підвищення ефективності маркетингової діяльності компанії-імпортера ТОВ «Вайн-Холл», зокрема використання як цінових, так і нецінових методів заохочення покупців; розширення асортименту якісного імпортного алкоголю, призначеного для святкових подій; приділення більшої уваги навчанню продавців-консультантів; збільшення пропозиції супутніх гастрономічних продуктів тощо.