Інформаційна безпека як складова цифрової безпеки підприємства - Обрамич, Орест Сергійович; Іваницький, Ігор Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета. Метою дослідження є поглиблення теоретичних засад інформаційної безпеки підприємства та обґрунтування її ролі як ключової складової цифрової безпеки в умовах цифрової трансформації економіки. Особливу увагу приділено уточненню сутності інформаційної безпеки, визначенню її структурних елементів та встановленню взаємозв’язку з кібербезпекою. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез – для узагальнення наукових підходів до трактування інформаційної безпеки; системний підхід – для визначення її структури та місця у цифровій безпеці; порівняльний аналіз – для виявлення відмінностей у підходах до розуміння інформаційної та кібербезпеки; метод експертного оцінювання та узагальнення емпіричних даних – для оцінки практики забезпечення інформаційної безпеки на підприємствах. Результати. У процесі дослідження встановлено, що існуючі підходи до визначення інформаційної безпеки мають фрагментарний характер та не враховують її інтеграції у цифрове середовище. Запропоновано розглядати інформаційну безпеку як багаторівневу систему, що охоплює захист даних, інформаційних процесів, управління ризиками та інформаційно-аналітичне забезпечення управління. Доведено, що інформаційна безпека виконує системоутворюючу функцію у структурі цифрової безпеки підприємства, тоді як кібербезпека забезпечує технологічну реалізацію захисних механізмів. Результати емпіричного аналізу свідчать про переважання технічно орієнтованих підходів до забезпечення безпеки на підприємствах та недостатній рівень інтеграції інформаційної безпеки у систему управління, що знижує ефективність захисту інформаційних ресурсів. Висновки. Обґрунтовано доцільність формування комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки як складової цифрової безпеки підприємства. Визначено, що підвищення ефективності безпеки можливе за умов інтеграції організаційних, економічних і технологічних інструментів управління. Отримані результати сприяють розвитку теоретичних підходів до дослідження цифрової безпеки та можуть бути використані для розробки практичних рішень щодо підвищення рівня захисту інформаційних ресурсів підприємств.