Маркетингова орієнтація збутової діяльності агропродовольчих підприємств в умовах трансформації ринкового середовища - Котвицька, Наталія Миколаївна; Кашульська, Тетяна Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади маркетингової орієнтації збутової діяльності агропродовольчих підприємств в умовах трансформації ринкового середовища. Проведено комплексний аналіз сучасного стану агропродовольчого ринку України, виявлено ключові тенденції та закономірності його розвитку в умовах глобальних викликів, воєнної нестабільності та активної цифровізації економіки. Визначено сутнісні характеристики маркетингової орієнтації збутової діяльності як системного підходу до управління ринковою поведінкою підприємства, що ґрунтується на пріоритеті задоволення потреб споживачів, формуванні стійких конкурентних переваг та оперативному реагуванні на зміни зовнішнього середовища. Обґрунтовано методологічні підходи до оцінювання рівня маркетингової орієнтації збутових систем агропродовольчих підприємств із застосуванням кількісних та якісних індикаторів. Запропоновано класифікацію маркетингових стратегій збуту залежно від характеристик цільового сегменту, специфіки продуктового портфелю та конкурентної позиції підприємства. Розроблено структурно-функціональну модель управління збутовою діяльністю агропродовольчих підприємств на засадах маркетингової орієнтації, яка включає аналітичний, стратегічний, операційний та контрольний блоки. Виявлено основні бар’єри впровадження маркетингової орієнтації у практику збуту вітчизняних агропродовольчих підприємств: недостатній рівень цифрової зрілості, обмеженість фінансових ресурсів для маркетингових досліджень, дефіцит кваліфікованих кадрів у сфері агромаркетингу, недорозвиненість логістичної інфраструктури. Проаналізовано міжнародний досвід формування маркетингово орієнтованих збутових систем у країнах ЄС та визначено можливості його адаптації до вітчизняних умов. Обґрунтовано, що ефективна маркетингова орієнтація збутової діяльності забезпечує підвищення рентабельності агропродовольчих підприємств, розширення ринкової частки, зміцнення лояльності споживачів та підвищення стійкості до ринкових коливань. Запропоновано практичні рекомендації щодо формування маркетингово орієнтованої системи збуту агропродовольчої продукції в умовах трансформаційних змін ринкового середовища, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках.