Формування ефективної системи мотивації діяльності фермерських господарств в Україні - Шевченко, Олександр Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування ефективної системи мотивації діяльності фермерських господарств в Україні в умовах воєнних ризиків, цифровізації та євроінтеграційних трансформацій. Обґрунтовано, що сучасна мотиваційна модель у фермерському секторі виходить за межі традиційних підходів матеріального стимулювання та має охоплювати фінансові, організаційні, технологічні, соціальні й інституційні інструменти підтримки. Визначено, що ефективність мотивації безпосередньо залежить від доступу до пільгового кредитування, грантових механізмів, державної підтримки, компенсацій за розмінування, впровадження цифрових сервісів, а також створення передбачуваного правового середовища для розвитку малого й середнього аграрного бізнесу. Проаналізовано вплив прямих матеріальних втрат аграрного сектору, замінування територій, дефіциту кадрів, екологічних загроз та логістичних обмежень на трансформацію мотиваційної поведінки фермерів. Доведено, що мотивація фермерських господарств у сучасних умовах формується під впливом поєднання економічної доцільності, соціальної відповідальності, безпекових чинників та прагнення до підвищення стійкості господарювання. Встановлено, що перспективними напрямами посилення мотивації є розвиток нішевої спеціалізації, кооперації, агрокластерних форм взаємодії, енергонезалежності, точного землеробства, а також адаптація механізмів державної підтримки до стандартів Спільної аграрної політики ЄС. Обґрунтовано, що ефективна система мотивації фермерських господарств повинна поєднувати короткострокові антикризові стимули із довгостроковими інструментами інвестиційного, інноваційного та інституційного розвитку. Запропоновано практичні напрями вдосконалення системи мотивації, орієнтовані на підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств, зміцнення продовольчої безпеки держави та забезпечення сталого розвитку аграрного сектору України.