Маркетингові стратегії як інструмент ефективного антикризового управління підприємствами в умовах трансформації економіки - Сметанюк, Олена; Карпінський, Юрій (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено сутність, роль та особливості формування маркетингових стратегій у системі управління аграрними підприємствами в умовах нестабільного економічного середовища. Метою дослідження є обґрунтування значення маркетингових стратегій як інструменту забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств із урахуванням принципів антикризового управління та проєктного підходу. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз і синтез, системний підхід, порівняльний аналіз, а також методи стратегічного маркетингу. У роботі досліджено сучасні підходи до формування маркетингових стратегій, визначено їх структурні елементи та етапи реалізації. У результаті дослідження встановлено, що маркетингова стратегія є ключовим елементом системи управління підприємством, який забезпечує адаптацію до змін зовнішнього середовища, підвищення ефективності використання ресурсів та формування конкурентних переваг. Доведено, що в умовах кризи маркетингові стратегії виступають важливим інструментом мінімізації ризиків та забезпечення стабільності діяльності. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій та проєктного підходу у підвищенні ефективності реалізації маркетингових рішень. Висновки свідчать про необхідність інтеграції маркетингових стратегій із системою антикризового управління та активного використання сучасних інструментів цифровізації і проєктного менеджменту. Це дозволить підвищити адаптивність аграрних підприємств до змін ринкового середовища, забезпечити їх стійкий розвиток та зміцнити конкурентні позиції.