Інноваційні підходи до управління стійкістю підприємств транспортно-дорожнього комплексу в умовах невизначеності та ризиків - Бакуліч, Олена; Самойленко, Євген; Голоденко, Вікторія; Песковець, Юрій (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглядаються інноваційні підходи до управління стійкістю підприємств транспортно-дорожнього комплексу (ТДК) в умовах зростаючої невизначеності зовнішнього середовища та ризиків, пов’язаних з воєнним станом. Метою статті є обґрунтування теоретико-методичних засад формування інтегрованої системи управління стійкістю підприємств ТДК із використанням цифрових та інтелектуальних технологій. Методи. У дослідженні використано системний підхід та інтегральну оцінку стійкості. Аналіз сучасних наукових публікацій дозволив ідентифікувати ключові стратегічні вектори розвитку підприємств ТДК: економічний, технічний, соціальний та екологічний. Особлива увага приділена інтеграції цифрових технологій, штучного інтелекту, Big Data та Internet of Things у процеси управління для підвищення адаптивності та гнучкості підприємств. Результати. Результати дослідження підтверджують, що впровадження інтелектуальних систем управління стійкістю забезпечує комплексний підхід до управління підприємством, підвищує ефективність прийняття управлінських рішень, сприяє сталому розвитку та збереженню конкурентоспроможності в умовах динамічного зовнішнього середовища. Висновки. У результаті проведеного дослідження встановлено, що інноваційні підходи до управління стійкістю підприємств транспортно-дорожнього комплексу є ключовим фактором забезпечення їх ефективного функціонування в умовах нестабільного середовища. Доведено, що впровадження цифрових технологій, зокрема штучного інтелекту, Big Data, IoT та цифрових двійників, сприяє підвищенню адаптивності, гнучкості та конкурентоспроможності підприємств. Обґрунтовано доцільність використання інтелектуальних систем управління, які дозволяють здійснювати прогнозування, оцінку ризиків та формування ефективних стратегій розвитку. Встановлено, що поєднання інноваційних технологій із сучасними методами управління створює передумови для забезпечення сталого розвитку підприємств ТДК.