Теоретичні засади інституційного дизайну цифрової валюти центрального банку - Мирончук, Вікторія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
дослідження спрямоване на теоретичне обґрунтування інституційного дизайну цифрової валюти центрального банку (CBDC) у контексті трансформації сучасної монетарної системи, зумовленої технологічними інноваціями, еволюцією соціальної природи грошей та зростанням ролі приватних цифрових активів. Особлива увага приділяється аналізу інституційних обмежень традиційних моделей грошового обігу та визначенню концептуальних параметрів, що формують архітектуру функціонування CBDC. Методологічну основу становлять інституційний аналіз, контент-аналіз наукових джерел, порівняльний підхід до оцінювання моделей грошового обігу та системний аналіз технологічних архітектур CBDC. Використано елементи історико-генетичного методу для простеження еволюції концепцій грошей від класичних теорій до сучасних цифрових форм, а також структурно-функціональний підхід для визначення ролей ключових інститутів у змішаній моделі грошового обігу. Результати. У роботі обґрунтовано, що цифровізація фінансової системи актуалізує потребу в переосмисленні інституційної природи грошей та механізмів їх емісії, обігу й контролю. Виявлено ключові інституційні обмеження традиційної монетарної архітектури, серед яких залежність від банківського посередництва, вразливість до фінансових шоків, недостатня прозорість грошових потоків та обмежена фінансова інклюзія. Показано, що впровадження CBDC здатне модифікувати структуру грошових агрегатів, посилити ефективність монетарної трансмісії та забезпечити новий рівень інтеграції між державними та приватними платіжними інфраструктурами. Проведено класифікацію моделей інституційного дизайну CBDC за ступенем інтермедіації, функціональним охопленням та технологічною архітектурою, що дозволяє систематизувати можливі сценарії розвитку цифрової монетарної системи. Висновки. Доведено, що інституційний дизайн CBDC є багатовимірною концепцією, яка поєднує правові, організаційні, технологічні та економічні параметри, визначаючи нову архітектуру грошового обігу. Оптимальна модель CBDC має забезпечувати баланс між централізованим контролем та інноваційною активністю приватного сектору, сприяти підвищенню фінансової стабільності, інклюзії та конкурентоспроможності національної монетарної системи. Результати дослідження формують теоретичну основу для подальшого розроблення нормативних та технологічних рішень у сфері цифрових валют центральних банків.