Зелена трансформація торговельного бізнесу як стратегічний ресурс сталого зростання - Великих, Ксенія Олександрівна; Божко, Олександр Володимирович; Кубай, Дмитро Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є обґрунтування концептуальних засад екологічно орієнтованої трансформації у сфері торгівлі та визначення, як саме інтеграція принципів сталого розвитку в операційну та стратегічну діяльність підприємств торгівлі може сприяти зміцненню їхньої довгострокової конкурентоспроможності, економічної стабільності та соціальної відповідальності. У роботі застосовано аналітичні та структурні методи для ідентифікації головних факторів, що впливають на впровадження практик екологічного спрямування у функціонування підприємств торгівлі; елементи стратегічного аналізу використано для обґрунтування механізмів управління інтеграцією принципів сталого розвитку в бізнес-моделі компаній. Результати. Результати дослідження свідчать про те, що зелена трансформація підприємств торгівлі характеризується системною інтеграцією екологічних принципів у бізнес-моделі, охоплюючи розвиток стійких ланцюгів постачання, ресурсоефективне ведення діяльності, екологічно відповідальну продуктову політику й застосування цифрових інструментів для екологічного моніторингу та оцінювання ефективності. Основними рушійними силами цієї трансформації є зростаючі регуляторні вимоги, збільшений попит на стале споживання, розширення ESG-орієнтованих інвестиційних практик та внутрішня потреба в підвищенні операційної ефективності, корпоративної репутації та довгострокової конкурентоспроможності. Водночас її реалізація стримується високими початковими інвестиційними витратами, організаційною інерцією та недостатніми управлінськими компетенціями, обмеженим доступом до достовірних екологічних даних, а також складністю координації ініціатив сталого розвитку в усіх ланцюгах постачання за ринкової невизначеності. Обґрунтовано стратегічні напрями та механізми управління, спрямовані на інтеграцію принципів сталого розвитку в бізнес-моделі підприємств торгівлі, зокрема через оптимізацію ресурсоефективності, розвиток сталих ланцюгів постачання, впровадження систем екологічного менеджменту та управління на основі взаємодії із зацікавленими сторонами. Висновки. Встановлено, що зелену трансформацію підприємств торгівлі треба розглядати як стратегічний ресурс забезпечення сталого зростання, а не як периферійну екологічну ініціативу. Системна інтеграція принципів сталого розвитку в корпоративні стратегії та операційні процеси сприятиме підвищенню екологічної результативності діяльності підприємств, зміцненню їхньої організаційної стійкості та посиленню довгострокової конкурентоспроможності в умовах глобальних економічних і екологічних трансформацій.