Методи фасилітації генерації ідей у командах в системі креативного менеджменту - Павленчик, Наталія Федорівна; Графська, Орислава Іванівна; Павленчик, Анатолій Олександрович; Гуцуляк, Вікторія Романівна; Гузар, Уляна Євгенівна; Петришин, Дмитро Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті здійснено системний аналіз методів фасилітації генерації ідей у командах крізь призму креативного менеджменту як цілеспрямованої управлінської підсистеми організації, що відповідає за створення умов, процесів і культури для систематичної генерації, відбору та імплементації ідей. Визначено категоріальний апарат дослідження: розмежовано поняття креативного менеджменту, фасилітації, генерації ідей та команди; проведено демаркацію між фасилітацією, модерацією, коучингом і тренінгом як різними ролями процесного супроводу. На основі 4P-моделі креативності, динамічної компонентної моделі та інтеракціоністської моделі обґрунтовано місце фасилітації ідеації в системі управління креативністю організації. Розкрито когнітивні та групові механізми генерації ідей, зокрема дивергентне мислення, асоціативну теорію, модель SIAM, а також процесні втрати командної взаємодії (production blocking, evaluation apprehension, social loafing, ілюзія групової продуктивності) і процесні здобутки (когнітивна стимуляція, синергія, добудовування ідей). Запропоновано триосьову типологію методів фасилітації генерації ідей за фазою процесу, механізмом стимуляції та структурою взаємодії. Здійснено критичний аналіз ключових методів: brainstorming, brainwriting 6-3-5, SCAMPER, Design Thinking, LEGO Serious Play, World Café, nominal group technique та AI-assisted ideation із використанням великих мовних моделей. Визначено контекстуальні фактори ефективності методів: тип завдання, розмір і різноманітність команди, рівень psychological safety, компетенції фасилітатора, фізичне та цифрове середовище й часовий тиск. Розроблено авторську п’ятиетапну модель «фасилітаційного циклу» (contracting, priming, divergence, convergence, reflection and handover) та матрицю підбору методів залежно від типу завдання й характеристик команди. Обґрунтовано специфіку застосування фасилітаційних методів в українських умовах воєнного часу та necessity-driven innovation.