Екологічні податки як інструмент для розвитку зеленої економіки та стійкої інфраструктури - Тверезовська, Олександра Ігорівна; Самусевич, Ярина Валентинівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті розглянуто роль екологічних податків у просуванні зеленої економіки та фінансуванні сталого розвитку інфраструктури. Для вивчення теоретичних засад екологічного оподаткування та його економічних наслідків було проведено комплексний аналіз наукової літератури та досліджень. Практичні ідеї були отримані з прикладів європейських країн, зосереджених на розробці та впровадженні систем екологічного оподаткування та стратегічному розподілі податкових надходжень на екологічні ініціативи та розвиток інфраструктури. Крім того, було проведено статистичний кореляційний та регресійний аналізи для оцінки зв’язку між надходженнями екологічного податку та пояснювальними змінними. Метою статті є оцінка ролі та ефективності екологічних податків як інструменту стратегічної політики для просування зелених економічних переходів та стимулювання сталого розвитку інфраструктури в сфері енергетики. Методи дослідження включають огляд наявної академічної літератури з екологічного оподаткування, практик зеленої економіки та фінансування інфраструктури; вивчення прикладів європейських країн (Данія, Швеція, Фінляндія, Австрія та Нідерланди); статистичний кореляційний та регресійний аналіз даних надходжень від екологічного податку та діапазону пояснювальних змінних. Результати дослідження підтверджують, що екологічні податки забезпечують значний потік доходів, особливо в країнах із встановленими механізмами ціноутворення на викиди вуглецю та податків на енергію. Ці доходи були ефективно розподілені на підтримку розвитку відновлюваної енергетики, підвищення енергоефективності та проектів зеленої інфраструктури. Країни з вищими ставками екологічного податку демонструють скорочення викидів вуглекислого газу та більше впровадження екологічно чистих енергетичних технологій. Аналіз підкреслює позитивну кореляцію між надходженнями від екологічного податку та інвестиціями в низьковуглецеву інфраструктуру. Сильніші фіскальні сигнали, такі як високі непрямі ставки податку на енергію та інвестиції в дослідження та розробки, сприяють підвищенню енергоефективності та технологічному прогресу. Ці фактори підвищують ефективність систем екологічного оподаткування в стимулюванні стійких економічних змін. Ефективність екологічних податків залежить від розробки та впровадження політики. Країни з прозорими механізмами розподілу доходів та інтегрованою політикою, яка пов’язує оподаткування з цілями сталого розвитку, досягають суттєвіших результатів. Деякі фактори, такі як частка відновлюваних джерел енергії та залежність від імпорту енергії, не мають прямого чи ізольованого впливу на надходження екологічного податку. Політичний опір, проблеми справедливості та потенційний економічний тягар для вразливих верств населення залишаються проблемами для широкого впровадження. Висновки. Екологічні податки є життєво важливим інструментом для просування зеленої економіки та фінансування сталого розвитку інфраструктури. Вони не лише створюють економічні стимули для зменшення забруднення та підвищення ефективності використання ресурсів, але й створюють надійний потік доходів для фінансування основних проектів зеленої інфраструктури. Дослідження підкреслює важливість узгодження політики екологічного оподаткування з ширшими планами інновацій та ефективності для максимізації їх впливу. Хоча такі виклики, як політичний опір і проблеми справедливості, залишаються, прозорий розподіл доходів і інтегровані рамки політики можуть підвищити ефективність екологічних податків.