Методика прогнозування показників індустрії гостинності як передумова планування суб’єктів туристичної діяльності - Тесленко, Тетяна Вікторівна; Торяник, Володимир Миколайович; Ходак, Ольга Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У дослідженні обґрунтовано теоретико-методологічні засади та розроблено практичний інструментарій прогнозування ключових показників індустрії гостинності на основі статистичного аналізу в’їзного туристичного потоку. Встановлено, що традиційні моделі прогнозування попиту на готельні послуги потребують суттєвої адаптації через високу динамічність ринку та вплив непередбачуваних чинників, зокрема пандемії COVID-19 і воєнних дій. Запропоновано й апробовано триетапну методику аналізу та оцінки показників індустрії гостинності, оригінальність якої полягає у комплексному застосуванні загальнодоступного пакету MS Excel для первинної обробки статистичних даних та спеціалізованого програмного середовища Mathcad для проведення кореляційно-регресійного аналізу. Доведено переваги обраного інструментарію щодо наочності документування розрахунків, простоти відтворення результатів та точності побудови економіко-математичних моделей. На прикладі статистичних даних Німеччини за період 1995–2022 рр. проведено оцінку динаміки в’їзного туристичного потоку, побудовано лінії тренду та здійснено прогноз його змін до 2030 року. За результатами кореляційно-регресійного аналізу встановлено суттєву залежність між обсягом вхідного потоку туристів та необхідною кількістю номерного фонду. Констатовано, що наслідки пандемії мають довготривалий характер: за прогнозними темпами зростання відновлення докризових показників не очікується навіть у 2030 році. Виведено формули для розрахунку кількості закладів розміщення, номерів та ліжко-місць залежно від прогнозованого туристичного потоку. Практична значущість дослідження полягає у можливості безпосереднього застосування запропонованої методики менеджментом готельних підприємств для середньо- та довгострокового планування діяльності й формування стратегії ціноутворення..