Синергія операційного та адміністративного менеджменту в підвищенні результативності діяльності підприємства - Наливайко, Наталія Ярославівна; Юрків, Надія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад синергії операційного та адміністративного менеджменту в підвищенні результативності діяльності підприємства. Об’єктом дослідження є процес управління діяльністю підприємства в аспекті взаємодії операційного та адміністративного менеджменту. В роботі розкрито сутність синергії операційного та адміністративного менеджменту як важливої передумови підвищення результативності діяльності підприємства. Обґрунтовано, що в сучасних умовах підприємство не може забезпечити стабільне зростання лише за рахунок окремих управлінських рішень або ізольованої оптимізації виробничих, сервісних, логістичних чи організаційних процесів. Доведено, що операційний менеджмент забезпечує практичне виконання завдань, раціональне використання ресурсів, контроль якості, продуктивність праці та безперервність поточної діяльності. Адміністративний менеджмент, разом із цим, формує організаційну структуру, визначає повноваження, забезпечує координацію підрозділів, управлінську дисципліну, порядок прийняття рішень і контроль їх виконання. Встановлено, що найбільший управлінський ефект виникає саме за умови їх взаємодії, коли адміністративні рішення спираються на реальний стан операційних процесів, а операційна діяльність здійснюється відповідно до чітко визначених цілей, правил і системи відповідальності. Розкрито, що така синергія сприяє зниженню витрат, підвищенню якості продукції або послуг, посиленню внутрішньої узгодженості, скороченню дублювання функцій, покращенню комунікації між підрозділами та формуванню більш гнучкої моделі управління. На нашу точку зору, значення досліджуваної теми полягає у тому, що вона дозволяє розглядати підприємство не як сукупність відокремлених управлінських напрямів, а як єдину систему, у якій результативність залежить від здатності поєднувати планування, організацію, виконання, контроль і коригування.