Організаційні підходи обліку грантової діяльності закладів вищої освіти - Трохановський, Володимир Дмитрович; Григорів, Ольга Орестівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто організаційні підходи до обліку грантової діяльності закладів вищої освіти в Україні в контексті активізації участі в національних та міжнародних грантових програмах і зростання значення цільового фінансування наукових досліджень, освітньої та інноваційної діяльності. Метою статті є дослідження організаційно-методичних підходів до обліку грантової діяльності закладів вищої освіти, зокрема розкриття особливостей відображення операцій з отримання та використання грантових коштів у системі бухгалтерського обліку, з акцентом на кореспонденції рахунків за класами Плану рахунків державного сектору, а також визначення обліково-податкових аспектів грантового фінансування. У процесі дослідження застосовано методи аналізу наукової літератури – для вивчення поточного стану досліджень з проблематики, а також узагальнення та систематизації – для структурування й представлення результатів роботи. У результаті дослідження встановлено, що грантове фінансування є особливою формою цільової фінансової підтримки, яка характеризується визначеними умовами реалізації, часовими обмеженнями та чіткими вимогами щодо фінансової прозорості й звітності. Визначено, що організація обліку грантової діяльності в закладах вищої освіти має забезпечувати належне документування фінансових операцій, аналітичне виділення грантових ресурсів та їх правильне відображення в облікових реєстрах і звітних формах. Обґрунтовано, що система бухгалтерського обліку закладів вищої освіти має забезпечувати структурований механізм обліку надходження та використання грантових коштів шляхом застосування Плану рахунків державного сектору, зокрема використання відповідних рахунків активів, зобов’язань, цільового фінансування, доходів та витрат. У висновках обґрунтовано, що для ефективного бухгалтерського супроводу грантової діяльності необхідна розробка єдиної облікової політики, вдосконалення аналітичного обліку грантових проєктів та посилення внутрішнього контролю за цільовим використанням коштів. Вдосконалення організаційних та бухгалтерських підходів до управління грантами сприяє підвищенню прозорості, дотриманню нормативних вимог та більш ефективному використанню грантових ресурсів у розвитку закладів вищої освіти.