Інтеграція показників якості товарів у системи онлайн-маркетингу та просування в контексті комерційного товарознавства та цифрових каналів збуту - Сергієнко, Тетяна Іванівна; Крайнік, Олена Миколаївна; Бережна, Ольга Русланівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено механізми інтеграції показників якості товарів у системи онлайн-маркетингу та просування з урахуванням підходів комерційного товарознавства та особливостей функціонування цифрових каналів збуту. Обґрунтовано актуальність теми в умовах цифровізації економіки, зростання ролі електронної комерції та підвищення вимог споживачів до якості продукції і прозорості інформації про неї. Встановлено, що у сучасному цифровому середовищі якість товару виступає не лише як сукупність його споживчих властивостей, але і як інформаційний ресурс, що безпосередньо впливає на поведінку споживачів та ефективність маркетингових комунікацій. У дослідженні використано методи системного аналізу, узагальнення, порівняння та логічного моделювання, що дозволило комплексно розглянути процес трансформації товарознавчих характеристик у цифровий формат. Визначено, що ефективна інтеграція показників якості у онлайн-маркетинг передбачає їх структуризацію, адаптацію до форматів цифрового контенту та використання у різних каналах збуту, зокрема на маркетплейсах, вебсайтах і в соціальних мережах. Доведено, що поєднання якісних характеристик товару з інструментами цифрового просування сприяє підвищенню довіри споживачів, зменшенню інформаційної невизначеності та зростанню конкурентоспроможності підприємств. Запропоновано підходи до групування показників якості за функціональними, технічними, естетичними, ергономічними та безпековими характеристиками з подальшою їх інтеграцією у цифрові маркетингові стратегії. Особливу увагу приділено ролі відгуків, рейтингів та візуального контенту як інструментів репрезентації якості товарів у цифровому середовищі. Висновки підкреслюють необхідність формування комплексних підходів до управління якістю в умовах цифрового маркетингу, що забезпечують узгодженість між реальними характеристиками товару та їх сприйняттям споживачами.