Цифрові управлінські рішення як складова маркетингової екосистеми підприємства - Гуріна, Олена Валентинівна; Домбровська, Людмила Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджуються цифрові управлінські рішення як ключовий елемент формування маркетингової екосистеми підприємства в умовах цифрової трансформації економіки та нестабільного зовнішнього середовища. Маркетингова екосистема трактується як інтегроване середовище взаємодії підприємства, споживачів, партнерів, цифрових платформ і технологій. Цифрові управлінські рішення розглядаються як стратегічний інструмент управління. У дослідженні підкреслюється, що фрагментарне впровадження цифрових інструментів обмежує ефективність функціонування маркетингової екосистеми та стримує формування конкурентних переваг підприємства. Авторами ідентифіковано ключові компоненти маркетингової екосистеми та обґрунтовано модель цифрових управлінських рішень, яка базується на інтеграції чотирьох складових: цифровізації, аналітики, клієнтоорієнтованості та технологічної інтеграції. Запропоновано інтегральний показник оцінювання ефективності маркетингової екосистеми, що дозволяє визначити рівень її розвитку та виявити дисбаланси між окремими компонентами. Доведено, що ефективність маркетингової екосистеми підприємства залежить від узгодженості її елементів та рівня впровадження data-driven підходів у процес прийняття управлінських рішень. Практична апробація моделі на прикладі вітчизняних підприємств дозволила виявити галузеві особливості розвитку цифрових управлінських рішень та визначити напрями їх удосконалення. Запропонована модель має практичну цінність та може бути використана підприємствами для оцінювання рівня розвитку маркетингової екосистеми, підвищення ефективності управлінських рішень та забезпечення адаптивності бізнесу в умовах цифровізації та високої невизначеності.