Інформаційні технології як інструмент стратегічного управління персоналом - Батюк, Роман Богданович; Гірняк, Катерина Михайлівна; Сенишин, Світлана Євгеніївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено роль інформаційних технологій як ключового інструменту стратегічного управління персоналом в умовах цифрової трансформації економіки. Метою дослідження є обґрунтування значення інформаційних технологій у формуванні ефективної системи стратегічного управління людськими ресурсами та визначення напрямів їх комплексного використання в діяльності сучасних організацій з урахуванням викликів цифрового середовища. Методи дослідження ґрунтуються на використанні загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналізу та синтезу, порівняння, узагальнення наукових підходів, а також системного підходу для комплексної оцінки впливу цифрових технологій на процеси управління персоналом. Результати дослідження показали, що впровадження сучасних інформаційних систем управління персоналом, технологій аналітики даних, штучного інтелекту та цифрових платформ навчання сприяє підвищенню ефективності HR-процесів, якості управлінських рішень та досягненню стратегічних цілей організації. Встановлено, що цифрові інструменти дозволяють оптимізувати процеси підбору, оцінювання, розвитку персоналу, знижувати витрати та підвищувати продуктивність праці. Водночас виявлено низку проблем, зокрема фрагментарність впровадження технологій, недостатній рівень цифрових компетенцій управлінського персоналу та опір організаційним змінам. Висновки полягають у тому, що інформаційні технології є визначальним чинником трансформації стратегічного управління персоналом. Їх ефективне використання можливе за умови інтеграції у загальну стратегію розвитку підприємства, розвитку цифрових компетенцій працівників та формування комплексного підходу до цифровізації HR-функцій, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності та адаптивності організацій.