Самоменеджмент в умовах цифровізації: інноваційні стратегії підвищення ефективності бізнесу - Вовк, Мирослава Василівна; Тарасович, Людмила Валеріївна; Батюк, Богдан Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджується роль самоменеджменту в умовах цифровізації та його вплив на ефективність бізнесу, підкреслюючи необхідність розвитку компетентностей працівників для стратегічної адаптивності організацій. Мета виявити сутність самоменеджменту, дослідити його складові та визначити інноваційні стратегії підвищення продуктивності підприємств у цифровому середовищі. Методи дослідження застосовано аналіз наукових джерел, систематизацію теоретичних концепцій, порівняльний аналіз практичних кейсів, узагальнення статистичних даних та даних цифрових інструментів, а також аналітичні методи оцінки взаємозв’язку розвитку навичок самоменеджменту з ефективністю бізнес-процесів. Результати встановлено, що високий рівень навичок самоменеджменту прямо корелює з ефективністю використання цифрових платформ, швидкістю освоєння нових технологій та здатністю до впровадження інноваційних стратегій. Основними складовими є тайм-менеджмент, самоконтроль, розвиток цифрових компетентностей, адаптивність та управління емоційним станом. Аналіз даних показав, що найбільший вплив на ефективність бізнесу мають тайм-менеджмент та адаптивність, а розвиток цифрових компетентностей і емоційного інтелекту підтримує стабільну продуктивність. Висновки. Самоменеджмент є ключовою компетентністю сучасного працівника і важливим чинником стратегічного підвищення ефективності підприємств. Інтеграція цифрових платформ, персоналізоване навчання та формування корпоративної культури самоменеджменту сприяють оптимізації ресурсів, підвищенню продуктивності та адаптивності персоналу. Подальші дослідження мають оцінити конкретні інструменти самоменеджменту та їхній вплив на конкурентоспроможність компаній.