ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ ФІНАНСОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Лісовська, Лідія Степанівна; Кальмук, Ростислав Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті обґрунтовано важливість формування стратегії сталого розвитку для фінансових організацій як ключового чинника забезпечення їх довгострокової конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості та підвищення довіри з боку стейкхолдерів. Особливу увагу приділено специфіці функціонування українських фінансових установ в умовах воєнного стану та євроінтеграції, що супроводжується гармонізацією регуляторних вимог, зростанням ролі нефінансової звітності та впровадженням принципів ESG. Метою дослідження є розроблення теоретико-методичних засад формування та інтеграції стратегії сталого розвитку у систему управління фінансової установи. Методологічною основою дослідження є системний підхід, методи аналізу та синтезу, порівняльний аналіз, а також узагальнення сучасних міжнародних практик у сфері сталого розвитку та нефінансової звітності. У результаті дослідження запропоновано систему показників, гармонізовану з ключовими напрямами сталого розвитку, що дозволяє оцінювати поточний стан фінансової установи та формувати прозорі сигнали для інвесторів. Обґрунтовано доцільність імплементації цієї системи у Balanced Scorecard фінансової організації, а також використання її як бази для підготовки щорічної нефінансової звітності. Розроблено послідовність етапів інтеграції принципів сталого розвитку у систему управління, що охоплює стратегічний, операційний та звітний рівні. Крім того, ідентифіковано ключові перешкоди впровадження звітності сталого розвитку, зокрема нормативні, організаційні та інформаційні бар’єри. У висновках зазначено, що інтеграція принципів сталого розвитку у діяльність фінансових установ є необхідною умовою їх ефективного функціонування в сучасному середовищі, сприяє підвищенню конкурентоспроможності та забезпечує відповідність європейським стандартам ведення бізнесу.