Концептуальна модель сценарного аналізу фінансових рішень підприємства - Шолудько, Ольга Вячеславівна; Грицина, Оксана Володимирівна; Агрес, Оксана Григорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є розроблення концептуальної моделі сценарного аналізу фінансових рішень підприємства, яка інтегрує структурні блоки, послідовність етапів і вимоги до інформаційного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень в умовах високої невизначеності та ризику. Обґрунтовується необхідність переходу від домінування «єдиного базового прогнозу» до багатоваріантного сценарного підходу, здатного відобразити спектр можливих фінансових результатів і підвищити стійкість підприємства до шоків. Теоретичною передумовою дослідження є описані ознаки між зростаючою складністю фінансових рішень і спрощеними методами їх обґрунтування, які ігнорують вплив ключових чинників на невизначеність. Методичну основу становлять системний і структурно-логічний підходи, які розглядають сценарний аналіз як цільовий процес у межах фінансового менеджменту підприємства. Використано методи теоретичного узагальнення, контент-аналіз наукових публікацій, а також елементи когнітивного моделювання для формалізації взаємозв’язків між факторами невизначеності, фінансовими показниками та управлінськими рішеннями. Запропоновано авторське трактування сценарного аналізу фінансових рішень як методичного підходу, для якого майбутній стан підприємства та зовнішнього середовища описується через обмежену кількість внутрішньо узгоджених сценаріїв, що відрізняються комбінацією ключових факторів і відповідними фінансовими результатами. Запропоновано модель, яка включає п’ять взаємопов’язаних блоків: постановка управлінської проблеми та фінансового рішення; формування сценаріїв; фінансове моделювання; інтерпретація результатів і вибір альтернативи; зворотний зв’язок та актуалізація сценаріїв. Для кожного блоку визначено зміст, вхідну та вихідну інформацію, основні інструменти аналізу й логіку переходу від якісних управлінських припущень до кількох оцінок грошових потоків, інвестиційної ефективності, ліквідності та фінансової стійкості. Показано, що сценарний аналіз займає проміжне, але системоутворювальне місце між прогнозуванням, аналізом чутливості та стрес-тестуванням. Структуризація процесу сценарного аналізу у складі концептуальної моделі створює методичне підґрунтя для його впровадження в систему фінансового менеджменту підприємства, забезпечуючи прозорий перехід від сценарних розрахунків до прийняття управлінських рішень та підвищення адаптивності фінансової системи до шоків у реальній довгостроковій перспективі.