ВПЛИВ СТРУКТУРИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ НА РІВЕНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Куртсеітов, Тимур Ленурович; Хомік, Микола Миколайович; Вельган, Олександр Олександрович; Волков, Віталій Павлович; Волков, Євгеній Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У дослідженні визначено вплив трансформації структури державних фінансових ресурсів та видатків на рівень економічної безпеки України в умовах воєнного стану та формування передумов післявоєнного відновлення. Особлива увага приділяється співвідношенню внутрішніх і зовнішніх джерел фінансування, а також зростанню оборонного та боргового навантаження. Використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема системний підхід, економіко-статистичні методи. Інформаційною базою слугували офіційні дані Міністерства фінансів України, Національного банку України, Державної служби статистики України та міжнародних організацій (World Bank). Для узагальнення застосовано порівняльний і трендовий аналіз, а також концепцію інтегрального індексу економічної безпеки. Встановлено, що у 2023–2025 рр. структура державних фінансових ресурсів характеризвалося домінуванням зовнішнього фінансування та зростанням ролі боргових інструментів при одночасному збереженні критично високої частки видатків сектору безпеки і оборони. Доведено, що така модель фінансових ресурсів дозволяє забезпечити короткострокову макрофінансову стабільність, однак супроводжується підвищенням боргової залежності та зростанням витрат на обслуговування боргу. Обґрунтовано, що пільгова структура зовнішнього боргу та нарощування міжнародних резервів виступають ключовими компенсаторами фінансових ризиків. Виявлено нелінійний характер впливу оборонного навантаження на інвестиційну активність і макроекономічну динаміку, що підтверджує наявність порогових значень, після перевищення яких негативні ефекти посилюються. Доведено, що структура державних фінансових ресурсів є визначальним фактором економічної безпеки в умовах війни. Підтримання раціонального балансу між зовнішнім фінансуванням, борговою стійкістю та інвестиційною активністю є ключовою умовою стабільності та відновлення економіки. Практичне значення результатів полягає у доцільності використання їх для формування бюджетної та боргової політики з урахуванням воєнного стану і довгострокових цілей розвитку.