Методичні засади впровадження цифрового інноваційного менеджменту в організації - Куцай, Наталія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті обґрунтовано методичні засади впровадження цифрового інноваційного менеджменту в організації в умовах посилення цифрової трансформації економіки, зростання ролі даних у прийнятті управлінських рішень і підвищення вимог до адаптивності, гнучкості та інноваційності організацій. Доведено, що цифровізація змінює не лише технологічний інструментарій діяльності, а й саму логіку функціонування системи менеджменту, трансформуючи підходи до планування, організації, мотивації, координації та контролю. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних положень впровадження цифрового інноваційного менеджменту в організації та розроблення методології його впровадження на основі адаптації класичних управлінських моделей до цифрового середовища й формування системи показників цифрової зрілості. Методи дослідження, зокрема методи абстрагування та теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, системного, процесного, порівняльного та індикативного підходів. Використання зазначених методів дозволило уточнити зміст поняття «цифровий інноваційний менеджмент», систематизувати наукові підходи до цифрової трансформації менеджменту, запропонувати поетапну методологію його впровадження та розробити систему оцінювання цифрової зрілості організації. У результаті дослідження встановлено, що цифровий інноваційний менеджмент доцільно розглядати як інтегровану систему принципів, методів, цифрових інструментів, управлінських рішень та інноваційних практик, спрямованих на забезпечення розвитку організації в цифровому середовищі. Запропоновано методологію впровадження цифрового інноваційного менеджменту. Обґрунтовано, що ефективність цифрової трансформації управління залежить від рівня цифрової готовності організації, наявності цифрової стратегії, ресурсного забезпечення, розвитку цифрових компетентностей персоналу, рівня інтеграції інформаційних систем і сформованості цифрової культури. Визначено напрями адаптації класичних управлінських моделей до цифрового середовища, які передбачають трансформацію функціональної, процесної, стратегічної, проєктної та компетентнісної моделей управління. Розроблено систему показників цифрової зрілості організації, що включає стратегічний, процесний, технологічний, кадрово-компетентнісний, аналітичний, інноваційний та безпековий блоки. Висновки. Узагальнення результатів дає підстави стверджувати, що впровадження цифрового інноваційного менеджменту має здійснюватися як цілісний трансформаційний процес, інтегрований у загальну систему менеджменту організації. Практичне значення запропонованого підходу полягає у можливості його використання для діагностики цифрової готовності організації, формування дорожньої карти цифрової трансформації, адаптації управлінських моделей до нових умов функціонування та підвищення обґрунтованості управлінських рішень.