Методичні підходи до інтеграції автоматизованих та цифрових аудиторських інструментів як чинника підвищення безпеки бізнесу в умовах диджиталізації економіки України - Дубинська, Олена Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Автоматизація аудиторських процедур та впровадження цифрових інструментів створюють умови для системного контролю фінансових потоків, підвищуючи точність оцінки ризиків і зменшуючи ймовірність операційних помилок. Водночас недостатня інтеграція аналітичних алгоритмів та платформ обмежує прозорість управлінських процесів, ускладнює виявлення фінансових аномалій і збільшує потенційні втрати підприємств. Мета статті – систематизувати підходи до застосування цифрових аудиторських технологій для підвищення безпеки організацій, оптимізації контролю фінансових операцій та гарантування стійкості бізнес-процесів у цифровому середовищі. Методи. Проведено системний аналіз цифрових платформ та аналітичних алгоритмів, окреслено їхню ефективність у прогнозуванні критичних фінансових показників та моніторингу операційних потоків. Використано порівняльне дослідження кейсів упровадження автоматизованого аудиту для оцінювання впливу цифрових інструментів на якість управлінських рішень. Результати. Встановлено, що застосування цифрових інструментів підвищує точність прогнозування фінансових ризиків, скорочує час обробки транзакцій та забезпечує прозорість фінансових потоків. Визначено, що аналітичні алгоритми сприяють ранньому виявленню аномалій, адаптації процедур аудиту до специфіки підприємств та поліпшенню ефективності внутрішнього контролю. Охарактеризовано, що інтеграція цифрових рішень забезпечує системний аналіз інформації, моніторинг основних показників та підтримку ухвалення рішень на підставі об’єктивних даних. Висновки. Обґрунтовано, що впровадження автоматизованих та цифрових аудиторських інструментів зміцнює економічну стабільність організацій і безпеку бізнес-процесів, сприяє ефективному управлінню ресурсами та створює передумови для стійкого розвитку підприємств у цифровій економіці. Доведено теоретичну цінність методів цифрового аудиту в мінімізації ризиків і підвищенні аналітичної прозорості управлінських рішень. Практично рекомендовано застосовувати цифрові інструменти для контролю критичних фінансових операцій та забезпечення обґрунтованого ухвалення управлінських рішень.