Ефективність впровадження хмарних технологій обліку для малого бізнесу в умовах високої ринкової волатильності - Гавриленко, Наталія Вікторівна; Йолтуховська, Оксана Юріївна; Шуліко, Андрій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ринкової волатильності, що посилює вимоги до оперативності, достовірності та аналітичної цінності облікової інформації у діяльності малого бізнесу. За цих умов традиційні підходи до організації обліку не забезпечують належної адаптивності управлінських процесів, що актуалізує необхідність впровадження хмарних технологій як інструменту підвищення гнучкості та інтегрованості інформаційних потоків. Метою статті визначено обґрунтування та розроблення методичних підходів до оцінювання ефективності використання хмарних облікових технологій у малому бізнесі в умовах нестабільного ринкового середовища з урахуванням їх впливу на адаптивність і стійкість бізнес-процесів. Методи. У процесі дослідження використано методи аналізу і синтезу – для узагальнення наукових підходів до розуміння сутності хмарних технологій обліку, систематизації – для структурування їх функціональних характеристик, порівняльного аналізу – для оцінювання впливу хмарних рішень на якість облікової інформації, а також логічного узагальнення – для формування методичних положень і практичних рекомендацій. Результати.Досліджено трансформацію облікових систем під впливом хмарних технологій та їх інтеграцію у процеси управління малим бізнесом. Виявлено, що використання хмарних рішень забезпечує підвищення оперативності, повноти та аналітичної глибини облікової інформації, що створює передумови для більш обґрунтованого прийняття управлінських рішень. Доведено, що ефективність впровадження визначається рівнем інтеграції облікових і операційних процесів, якістю первинних даних та здатністю системи функціонувати в умовах невизначеності. Обґрунтовано методичний підхід до оцінювання ефективності, що поєднує економічні, процесні, інформаційні та ризик-орієнтовані параметри. У висновках встановлено, що підвищення ефективності використання хмарних технологій обліку досягається через формування цілісного інформаційного контуру управління, стандартизацію облікових процедур, інтеграцію даних та розвиток аналітичної підтримки прийняття рішень. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних моделей оцінювання ефективності хмарних облікових систем, удосконаленням інтеграційних механізмів обробки даних та дослідженням впливу цифровізації на довгострокову стійкість малого бізнесу.