Соціально-економічні ризики поширення фальсифікованої продукції в умовах воєнного стану - Чорна, Тетяна Миколаївна; Сагайдак, Ірина Степанівна; Солоп, Анастасія Петрівна; Ратушинська, Надія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Робота присвячена комплексному аналізу трансформації соціально-економічних ризиків, що виникають через поширення фальсифікованої продукції в умовах воєнного стану в Україні. Метою статті є ідентифікація та систематизація специфічних загроз національній безпеці, які суттєво загострилися у період 2022–2025 років. Робота обґрунтовує необхідність перегляду механізмів державного регулювання ринку товарів критичного призначення для мінімізації шкоди обороноздатності держави та здоров’ю населення. Методи. Методологічну базу дослідження становить комплекс загальнонаукових методів. Логічне узагальнення використано для розмежування понять «контрафакт», «фальсифікат» та «сірий імпорт». Метод класифікації дозволив структурувати форми фальсифікації за об’єктами впливу. Статистичний аналіз звітних даних Бюро економічної безпеки України застосовано для оцінки масштабів тінізації товарних ринків та виявлення найбільш уразливих секторів економіки в умовах війни. Результати. Показано, що під час війни характер впливу фальсифікату змінюється від економічних збитків до прямих безпекових загроз. Встановлено, що руйнування логістики та «дефіцитний попит» стимулюють наповнення ринку підробками стратегічного значення: засобами тактичної медицини, паливом, енергетичним обладнанням та ліками. Авторами розроблено матрицю ризиків, що охоплює оборонно-технічні, економіко-ресурсні, медико-біологічні та екологічні чинники. Виявлено, що використання гуманітарних каналів для легалізації підробок та цифровізація тіньових ринків створюють нові виклики для ринкового нагляду. Окрему увагу приділено фінансовому аспекту: фальсифікація продукції призводить до вимивання критичних ресурсів з оборонного бюджету через схеми ухилення від оподаткування. Висновки. Протидія обігу фальсифікату в умовах війни визначена як пріоритетний напрям економічної безпеки. Наслідки поширення підробок мають пролонгований характер, що особливо відчутно в екологічній сфері через забруднення ґрунтів неякісною агрохімією. Обґрунтовано необхідність посилення міжвідомчої координації митних, податкових та правоохоронних органів для захисту національної стійкості. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення нормативної бази щодо захисту прав споживачів в особливий період.