Масштабування бізнесу в системі стратегічного управління розвитком підприємства - Давиденко, Сергій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стаття присвячена дослідженню масштабування бізнесу як фактора стратегічного управління розвитком підприємства. Систематизовано сучасні підходи до трактування категорії масштабування, виявлено ключові розбіжності за суб’єктом масштабування, критеріями результату та умовами його досягнення. Здійснено розмежування масштабування із суміжними категоріями зростання та ефективності. Встановлено, що зростання є необхідною, але не достатньою умовою масштабування, а ефективність може бути його складовою, але не синонімом. Запропоновано авторське визначення масштабування як цілеспрямованого управлінського процесу нелінійного нарощування результатів через трансформацію бізнес-моделі, технологічної та організаційної архітектури підприємства. Визначено перспективні напрями дослідження проблематики масштабування в системі стратегічного управління розвитком бізнесу, зокрема, впливу зовнішніх регуляторних та конкурентних умов.