Методичний підхід до оцінювання конкурентної позиції банку в сфері роздрібного бізнесу - Заверуха, Ігор Михайлович; Скоропад, Ірина Станіславівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Сучасний розвиток роздрібного банкінгу в умовах цифровізації економіки супроводжується зміною природи конкуренції, зростанням ролі фінтех-компаній та посиленням значущості цифрових каналів взаємодії з клієнтами, що зумовлює необхідність удосконалення підходів до оцінювання конкурентної позиції банків із урахуванням не лише фінансових, але й поведінкових та технологічних параметрів. Метою дослідження є розробка та емпірична апробація інтегральної економіко-математичної моделі оцінювання конкурентної позиції банку у сфері роздрібного бізнесу в умовах цифрової трансформації банківського сектору. Методи. Методологічною основою дослідження є системний підхід, функціональна декомпозиція та інструментарій побудови інтегральних індексів (composite indicators) відповідно до рекомендацій OECD. Для забезпечення порівнянності різнорідних показників застосовано метод нормалізації на основі еталонного значення (reference point method), що дозволяє привести індикатори до безрозмірної шкали. Агрегацію показників здійснено з використанням лінійної моделі із рівними вагами, що відповідає принципу нейтральності. Результати. Розроблено інтегральний індекс конкурентної позиції банку (Retail Banking Competitiveness Index — RBCI), який поєднує три субіндекси: фінансово-ресурсний (FRI), цифрової конкурентоспроможності (DCI) та субіндекс фінансової стійкості та ризику (SRI). На відміну від більшості існуючих підходів, модель враховує поведінкові та клієнтоорієнтовані цифрові метрики, зокрема показники користувацького досвіду, інноваційної функціональності мобільних застосунків та транзакційної активності клієнтів. Емпірична апробація для ТОП-10 банків України, сформованих за обсягом активів, дозволила виявити суттєві розбіжності між фінансовими та цифровими компонентами конкурентної позиції. Висновки. Інтеграція цифрових індикаторів забезпечує більш повне та релевантне відображення конкурентної позиції банку у роздрібному сегменті та підвищує аналітичну точність оцінювання. Запропонований підхід дозволяє ідентифікувати структурні дисбаланси бізнес-моделей банків і може бути використаний у стратегічному плануванні та моніторингу цифрової трансформації банків.