Фінансове прогнозування та бюджетування в умовах воєнного стану - Коцупал, Олександр Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стаття присвячена питанням фінансового прогнозування та бюджетування на підприємстві в умовах економічної турбулентності, спричиненої військовою агресією росії проти України, внаслідок чого підприємствам потрібно ухвалювати швидкі управлінські рішення з метою забезпечення здатності проваджувати діяльність на безперервній основі. Підприємства мають бути гнучкими і готовими до постійних змін. Прогнозна інформація допомагає ефективно планувати ресурси та приймати зважені рішення як внутрішнім так і зовнішнім користувачам відносно суб’єкта, який її формує. Метою статті є формування підходів до фінансового прогнозування й бюджетування за умов економічної турбулентності на основі аналізу впливу ризиків і загроз воєнних дій в Україні. Методи. Використано низку методів та підходів: діалектичний, аналітичний, синтезу, порівняльний, узагальнень, системний та ін. Результати дослідження та висновки. Високий рівень невизначеності та стрімкі темпи економічної нестабільності ставлять перед підприємства вимоги до удосконалення традиційних підходів до бюджетування, зокрема на основі сценарного підходу та раннього попередження загроз.