Генеративний штучний інтелект як інструмент стратегічної трансформації міжнародних компаній - Мєзєнцев, Єгор Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено роль генеративного штучного інтелекту як одного з ключових чинників стратегічної трансформації міжнародних компаній у сучасній цифровій економіці. Обґрунтовано, що стрімке поширення генеративних моделей змінює не лише окремі бізнес-процеси підприємств, а й логіку створення економічної цінності, механізми формування конкурентних переваг, підходи до стратегічного управління та розвиток цифрових бізнес-моделей у глобальному середовищі. Визначено, що інтеграція генеративного штучного інтелекту у діяльність міжнародних компаній сприяє автоматизації інтелектуальної праці, прискоренню обробки великих масивів даних, підвищенню ефективності управлінських рішень, персоналізації продуктів і послуг, а також формуванню нових цифрових сервісів, платформ і екосистем. Метою статті є визначення ключових напрямів стратегічної трансформації бізнес-моделей міжнародних компаній під впливом генеративного штучного інтелекту та систематизація механізмів формування нових джерел створення цінності у міжнародному бізнесі. Методологічною основою дослідження є аналіз міжнародних аналітичних звітів і наукових публікацій, присвячених використанню штучного інтелекту у бізнесі. Інформаційну базу становлять матеріали міжнародних організацій і консалтингових компаній, опубліковані у 2021–2025 роках, зокрема аналітичні звіти McKinsey, Deloitte, PwC, Accenture, OECD та World Economic Forum. У статті узагальнено основні напрями використання генеративного штучного інтелекту у міжнародному бізнесі, серед яких маркетинг, обслуговування клієнтів, бізнес-аналітика, управління знаннями та розробка нових продуктів. Доведено, що генеративний штучний інтелект поступово переходить від інструменту автоматизації окремих операцій до стратегічного ресурсу, який визначає розвиток платформних бізнес-моделей, цифрових екосистем та інтелектуальних сервісів. Встановлено, що його використання трансформує глобальні ланцюги створення вартості, посилює роль даних як стратегічного активу та змінює взаємодію між компаніями, цифровими платформами і споживачами. Водночас виявлено ключові ризики впровадження генеративного штучного інтелекту, зокрема зростання технологічної залежності від великих платформ і постачальників алгоритмічних рішень, імовірність помилок моделей, стандартизацію управлінських рішень, а також підвищені вимоги до якості даних, цифрової інфраструктури та систем кібербезпеки. Зроблено висновок, що генеративний штучний інтелект формує нову парадигму розвитку міжнародного бізнесу, у межах якої цифрові технології, дані та інноваційні бізнес-моделі стають основою довгострокової конкурентоспроможності компаній. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для подальших досліджень цифрової трансформації міжнародного бізнесу та розроблення підходів до ефективного управління технологічними ризиками в умовах поширення генеративного штучного інтелекту.