Роль цифрових технологій і модернізацій в управлінні будівельних проєктів - Яцкевич, Інна Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У будівельній галузі простежується постійний прогрес, зокрема коли відходять від традиційних методів управління будівельними проєктами на користь сучасних цифрових технологій і модернізацій. Цей розвиток відбувається швидко, що відкриває нові можливості в управлінні будівельних проєктів. Метою роботи є дослідження ролі цифрових технологій і модернізацій в управлінні будівельних проєктів за результатами дослідження й визначення важливості цифрового інструменту CDE на базі BIM та інформаційне моделювання будівельних проєктів при реалізації управлінських функцій, що дозволяє сформувати рекомендації з оптимізації управління будівельним проєктом. Матеріалами дослідження є: праці вітчизняних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження з управління будівельних проєктів. В процесі здійснення дослідження було використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для розкриття сутності й переваги CDE та управлінських функцій при реалізації будівельних проєктів); формалізації, аналізу та синтезу (для побудови схем: інструменти CDE, піраміда Толкотта Парсонса, піраміда Толкотта Парсонса у будівельній галузі); логічного узагальнення результатів (формулювання висновків). У рамках даної наукової роботи було досліджено характеристику та тенденції з управління інформацією використовуючи цифровий інструмент CDE на базі BIM. Автором рекомендовано поняття «CDE» як централізована платформа, де всі учасники будівельного проєкту – від архітекторів до підрядників – можуть зберігати, обмінюватися та оновлювати всі необхідні дані про проєкт. Визначення та систематизація переваг CDE (ефективна комунікація, зменшення помилок, покращення координації, підвищення прозорості) дозволило рекомендувати пропозиції з розв’язання наявних проблем при використанні його інструментів (цифровий двійник, ОpenBIM, ОpenCDE). Автором обґрунтовано, що технології інформаційного моделювання будівельних проєктів можна досліджувати зі сторони процесу реалізації управлінських функцій (планування, організація, мотивація, координація, контроль) через використання піраміди Т. Парсонса яка враховує особливості діяльності будівельної галузі (адміністративного, управлінського та технічного рівні). У роботі було зроблено висновок, що роль цифрових технологій і модернізацій в управлінні будівельних проєктів - це не лише можливість покращити ефективність роботи окремих учасників проєкту, але й шанс на системні зміни в організації та у всій будівельній галузі.