Маркетингове просування китайського чаю в Україні з використанням інструментів електронної комерції - Янчук, Тетяна Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто питання просування китайського чаю на українському ринку в умовах розвитку електронної комерції та цифрових маркетингових інструментів. Основну увагу приділено визначенню ефективних каналів комунікації з урахуванням характеристик продукту та особливостей споживчої поведінки. У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз, узагальнення, порівняння, а також емпіричний підхід на основі анкетування споживачів. Для оцінювання результативності каналів просування використано ключові економічні показники, що характеризують витрати на залучення клієнтів, рівень здійснення покупок та ефективність використання маркетингових ресурсів. За результатами дослідження встановлено, що український ринок чаю перебуває під впливом масового сегмента, що обмежує поширення нішевих продуктів, зокрема китайського чаю. Водночас виявлено наявність прихованого попиту, який стримується недостатнім рівнем інформованості та складністю вибору для споживача. Доведено, що важливу роль у формуванні інтересу до продукту відіграють цифрові канали, передусім соціальні мережі, які забезпечують комунікацію та пояснення цінності продукту. Проведений економічний аналіз показав, що канали з низькими витратами на залучення аудиторії демонструють вищу ефективність у довгостроковому періоді. Встановлено доцільність поєднання різних інструментів просування, що дозволяє підвищити результативність маркетингової діяльності. У підсумку обґрунтовано, що ефективне просування китайського чаю потребує комплексного підходу, який поєднує інформаційний вплив, формування споживчого інтересу та оптимізацію витрат. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення маркетингових стратегій у сфері електронної комерції.