Макрофінансові дисбаланси в економіці України: загрози та наслідки для фінансової стабільності - Підгаєць, Сергій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
В умовах посилення макроекономічної нестабільності та зростання глобальних фінансових ризиків особливої актуальності набувають питання забезпечення фінансової стабільності держави та мінімізації макрофінансових дисбалансів. Сучасні макрофінансові дисбаланси формуються під впливом бюджетних, боргових, валютних, інфляційних і зовнішньофінансових чинників та супроводжуються накопиченням системних ризиків у фінансовій системі держави. Посилення бюджетного дефіциту, зростання державного боргу, девальваційні процеси, інфляційний тиск і підвищення залежності економіки від зовнішніх джерел фінансування негативно впливають на рівень макрофінансової збалансованості економіки та ускладнюють забезпечення довгострокової фінансової стабільності України. За таких умов актуалізується проблема комплексної оцінки характеру й ступеня впливу макрофінансових дисбалансів на фінансову стабільність держави, а також обґрунтування практичних напрямів мінімізації системних ризиків у фінансовій системі. Водночас сучасні наукові дослідження переважно зосереджені на окремих аспектах макрофінансової нестабільності, тоді як питання комплексної економіко-аналітичної оцінки взаємозв’язку між ключовими макрофінансовими показниками та їх впливу на фінансову стабільність держави залишаються недостатньо розкритими, що зумовлює актуальність даного дослідження. Метою дослідження є визначення особливостей формування сучасних макрофінансових дисбалансів в економіці України, оцінка їх впливу на фінансову стабільність держави та обґрунтування практичних напрямів мінімізації макрофінансових ризиків і підвищення стійкості фінансової системи України. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема методи теоретичного узагальнення, аналізу та систематизації – для дослідження економічної сутності макрофінансових дисбалансів і фінансової стабільності держави; економіко-статистичний та порівняльний аналіз – для оцінки динаміки ключових макрофінансових показників України; метод еластичності – для визначення ступеня взаємозалежності між валютними, борговими, бюджетними та інфляційними дисбалансами; табличний метод – для систематизації результатів дослідження та узагальнення основних загроз і напрямів мінімізації макрофінансових дисбалансів. Результати дослідження. Встановлено, що сучасні макрофінансові дисбаланси в економіці України мають комплексний і взаємопов’язаний характер та формуються під впливом бюджетних, боргових, валютних, інфляційних і зовнішньофінансових чинників. Визначено, що макроекономічне середовище України у 2020-2025 рр. характеризувалося посиленням макрофінансової нестабільності під впливом пандемії COVID-19 та повномасштабної війни. Найбільш негативні тенденції макрофінансової нестабільності супроводжувалися прискоренням інфляції, зростанням бюджетного дефіциту, збільшенням державного боргу та активізацією девальваційних процесів. За результатами економіко-статистичного аналізу підтверджено високий рівень взаємозалежності між валютними, борговими, бюджетними та інфляційними дисбалансами. Проведені розрахунки коефіцієнтів еластичності засвідчили значну чутливість державного боргу та інфляційних процесів до валютних коливань, що свідчить про домінування валютно-боргових ризиків у структурі сучасних макрофінансових дисбалансів України. Визначено, що основними загрозами для фінансової системи держави є посилення валютної нестабільності, погіршення бюджетно-боргової стійкості, прискорення інфляційних процесів та зростання залежності економіки від зовнішніх джерел фінансування. Висновки. Доведено, що сучасні макрофінансові дисбаланси формують суттєві загрози для фінансової стабільності держави та сприяють накопиченню системних ризиків у фінансовій системі. Обґрунтовано практичні напрями мінімізації макрофінансових дисбалансів і зміцнення фінансової стабільності України, серед яких ключове значення мають забезпечення бюджетно-боргової стійкості, підтримання валютної та цінової стабільності, розвиток внутрішнього фінансового ринку, зниження зовнішньої фінансової залежності та підвищення стійкості фінансового сектору. Реалізація запропонованих заходів сприятиме зниженню системних ризиків у фінансовій системі, підвищенню рівня макрофінансової збалансованості економіки та формуванню передумов для довгострокової фінансової стабільності й стійкого економічного розвитку держави.