Оптимізація автономних бізнес-процесів промислових підприємств на основі предиктивних моделей штучного інтелекту - Кавецький, Вячеслав Валерійович; Спільник, Ірина Володимирівна; Антохов, Андрій Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням складності виробничих систем, нестабільністю зовнішнього середовища та підвищенням вимог до ефективності управління ресурсами промислових підприємств, що обмежує результативність традиційних реактивних підходів і актуалізує впровадження предиктивних інструментів на основі ШІ. Метою дослідження визначено обґрунтування теоретико-методичних засад та розроблення практичних підходів до оптимізації автономних бізнес-процесів промислових підприємств із використанням предиктивних моделей ШІ. Методи. У процесі дослідження застосовано методи аналізу і синтезу для узагальнення теоретичних підходів до автономізації бізнес-процесів, систематизації для структурування їх характеристик і механізмів функціонування, порівняльного аналізу для оцінювання ефективності предиктивної аналітики у виробничому управлінні, а також логічного узагальнення для формування практичних рекомендацій. Результати. Досліджено економічну сутність автономних бізнес-процесів та визначено функціональну роль предиктивних моделей ШІ як інструменту випереджувального управління. Виявлено, що інтеграція прогнозних моделей у операційні контури забезпечує перехід до проактивної моделі функціонування підприємства, підвищує адаптивність і узгодженість управлінських рішень. Доведено, що застосування предиктивної аналітики сприяє зниженню операційних витрат, мінімізації простоїв та оптимізації використання виробничих потужностей. Встановлено, що ефективність впровадження ШІ обмежується проблемами якості та інтеграції даних, інтерпретованості моделей, складністю їх впровадження у наявні інформаційні системи, а також організаційними та економічними бар’єрами. Обґрунтовано практичні рекомендації, що передбачають формування цілісної даної інфраструктури, інтеграцію моделей у ключові бізнес-процеси, впровадження замкнених контурів управління та забезпечення адаптивності аналітичних рішень. Зроблено висновок, що системне використання предиктивних моделей ШІ дозволяє підвищити ефективність, гнучкість і стійкість функціонування промислових підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методичних підходів до кількісного оцінювання ефективності автономних бізнес-процесів, підвищенням інтерпретованості моделей ШІ та дослідженням їх масштабованості в умовах цифрової трансформації.