Інновації та цифрова трансформація у міжнародному менеджменті: вплив технологій на бізнес-процеси великих корпорацій - Лобунець, Тетяна Валеріївна; Ямполь, Юрій Віталійович; Журавльова, Ірина Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета дослідження полягає у здійсненні комплексного аналізу впливу інновацій та цифрової трансформації на бізнес-процеси великих корпорацій у контексті міжнародного менеджменту. Дослідження спрямоване на виявлення ключових тенденцій і викликів, з якими стикаються сучасні компанії під час адаптації до цифрової епохи, а також на розробку рекомендацій щодо ефективного впровадження інноваційних технологій для підвищення конкурентоспроможності на глобальному ринку. Методологічна база дослідження ґрунтується на комплексному підході, що включає системний аналіз, порівняльний метод. У рамках дослідження проаналізовано 200 наукових публікацій і звітів провідних аналітичних агентств, а також статистичні дані щодо впровадження цифрових технологій у корпоративному секторі за останні 5 років. Результати дослідження виявили низку ключових тенденцій у сфері цифрової трансформації міжнародного бізнесу: 1) прискорення цифровізації бізнес-процесів через пандемію COVID-19, що призвело до збільшення інвестицій у цифрові технології на 35% порівняно з допандемічним періодом; 2) зростання ролі штучного інтелекту та машинного навчання в оптимізації операційної діяльності, що дозволило знизити операційні витрати на 15-20% у компаніях, які активно впроваджують ці технології; 3) підвищення значення аналізу великих даних для прийняття стратегічних рішень, що призвело до створення окремих підрозділів з data science у 78% досліджуваних корпорацій; 4) трансформацію організаційних структур у корпораціях для більшої гнучкості та інноваційності, зокрема, впровадження agile-методологій у 65% компаній. Висновки дослідження свідчать, що успішна цифрова трансформація вимагає комплексного підходу, який включає не лише впровадження нових технологій, але й зміну корпоративної культури, розвиток цифрових компетенцій персоналу та перебудову бізнес-моделей. На основі проведеного аналізу розроблено низку рекомендацій для міжнародних корпорацій: 1) створення спеціалізованих підрозділів з діджиталізації та призначення Chief Digital Officer; 2) інвестиції в розвиток цифрових навичок співробітників, включаючи програми перекваліфікації та постійного навчання; 3) впровадження методологій управління проектами та cross-functional teams; 4) посилення кібербезпеки та впровадження культури data-driven decision making.