Людиноцентрична реконфігурація бізнес-процесів у контексті впровадження стандартів Індустрії 5.0 - Губарь, Олена Василівна; Міщенко, Іван Анатолійович; Парфентьєва, Олена Геннадіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено особливості людиноцентричної реконфігурації бізнес-процесів в умовах переходу до стандартів Індустрії 5.0, що передбачають поєднання технологічного розвитку з пріоритетами людського благополуччя, стійкості та сталого розвитку організацій. Мета дослідження – узагальнення наукових підходів та обґрунтування практичних принципів трансформації бізнес-процесів на основі цінностей, орієнтованих на людину, в межах парадигми Індустрії 5.0. Методи: аналіз наукової літератури – для огляду поточних наукових напрацювань з тематики; узагальнення та систематизація – для представлення результатів дослідження. Результати. Проаналізовано сутність бізнес-процесів як об’єкта управління, зокрема сучасні підходи до їх ідентифікації, моделювання та оптимізації в умовах цифрової трансформації. Встановлено, що стандарти Індустрії 5.0 суттєво впливають на реструктуризацію бізнес-процесів шляхом інтеграції сучасних технологій з людською креативністю, адаптивністю та етичними принципами. Встановлено, що реконфігурація, орієнтована на людину, вимагає узгодження технологічних інструментів з потребами персоналу, організаційною культурою та стратегічними пріоритетами, що забезпечує створення гнучких та стійких архітектур процесів. Визначено ключові фактори, що впливають на таку трансформацію, зокрема цифрову зрілість, моделі лідерства, розвиток людського капіталу та умови зовнішнього середовища. Доведено, що ефективність реконфігурації бізнес-процесів слід оцінювати за допомогою комплексної системи кількісних та якісних показників, що охоплюють не лише операційну ефективність, а й залученість співробітників, інноваційний потенціал та значення для зацікавлених сторін. Розроблено практичні рекомендації щодо впровадження підходів, орієнтованих на людину, які включають інтеграцію цифрових технологій для розширення можливостей людини, просування практик партисипативного управління та створення середовищ безперервного навчання. Висновки. Отже, перехід до Індустрії 5.0 вимагає цілісного переосмислення управління бізнес-процесами, де людський потенціал стає ключовим рушієм сталого економічного зростання та організаційної конкурентоспроможності.