Оцінка системи управління ризиками на прикладі ТОВ «Сільпо-Фуд» та її ефективності - Парій, Людмила Віталіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Статтю присвячено оцінюванню системи управління ризиками ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» та визначенню шляхів підвищення її ефективності. У дослідженні розкрито сутність ризик-менеджменту як сукупності взаємопов’язаних елементів, що безпосередньо впливають на стратегічну стійкість та адаптивність підприємств роздрібної торгівлі в умовах макроекономічної нестабільності й активної цифровізації. Автором здійснено комплексну оцінку існуючої системи управління ризиками за ключовими критеріями (ідентифікація, оцінювання, методи мінімізації, моніторинг, інтеграція, цифровізація та гнучкість). За результатами розрахунку середньої інтегральної оцінки (2,43) визначено, що система перебуває на середньому рівні розвитку. Додатково проведено аналіз рівня зрілості ризик-менеджменту компанії, який підтвердив її перебування на перехідному етапі між базовим (формалізованим) та інтегрованим рівнями. Обґрунтовано, що головними перевагами аналізованої системи є розвинений процес виявлення загроз, диверсифікація постачальників і високий рівень загальної цифровізації бізнес-процесів. Водночас виявлено суттєві структурні обмеження: брак централізованого реєстру ризиків, недостатнє застосування кількісних математичних моделей оцінювання, фрагментарність заходів та переважно реактивний, а не превентивний характер реагування на загрози. Доведено, що наявний цифровий потенціал компанії (CRM-системи, автоматизована логістика) є базисом для якісних трансформацій. Визначено пріоритетні напрями вдосконалення системи, серед яких: автоматизація моніторингу в режимі реального часу, інтеграція ризик-менеджменту у стратегічне планування та перехід до проактивної моделі управління.